Акценти
Начало / Общество / ОФК Спартак (Плевен): Наложените тежки наказания на клуба от ДК на БФС са неприемливи

ОФК Спартак (Плевен): Наложените тежки наказания на клуба от ДК на БФС са неприемливи

Вчера (22 ноември) Дисциплинарната комисия (ДК) към България футболен съюз (БФС) наложи на ОФК Спартак (Плевен) имуществени санкции с общ размер 4250 лева и лишаване от домакинство за 3 срещи.

Решенията са във връзка с инцидента в сектора на гостуващите фенове на стадион „Плевен“  по време на мача от 1/16 финалите на турнира за купата на България между Спартак (Плевен) и Локомотив (София), който се игра на 19 ноември и завърши 1:4.

Решенията на ДК към БФС са:

– За неспазване на изискванията за надеждна охрана, на основание чл. 37, ал.1, т. 30 от ДП /2022/2023/ – ДК наказва ОФК „Спартак“ гр. Плевен с имуществена санкция в размер на 500 лева.

– За навлизане на публика на пистата, на основание чл. 37, ал.1, т.1, б. Б, предложение 4 от ДП /2022/2023/ – ДК наказва ОФК „Спартак“ гр. Плевен с лишаване от домакинство за 1 среща и имуществена санкция в размер на 1250 лева.

– За нанесен удар на служебно лице, на основание чл. 37, ал.1, т. 7, б. Б  от ДП /2022/2023/ – ДК наказва ОФК „Спартак“ гр. Плевен с лишаване от домакинство за 2 срещи и имуществена санкция в размер на 2500 лева.

Веднага след обявените решения на Дисциплинарната комисия ръководството на плевенския клуб се събра на спешна среща и излезе с позиция по проблема.

„Ръководството на ОФК Спартак гр. Плевен намира за неприемливо и недопустимо такива тежки наказания да бъдат налагани без да ни е предоставена каквато и да е била възможност да се запознаем с доказателствата, в подкрепа на обвинението и да упражним правото ни на защита”, се посочва в позицията.

Ето и пълният й текст:

„Уважаеми привърженици и колеги,

Днес ДК към БФС обяви решенията си за наказания след мача за Купата на Република България срещу Локомотив София.

Според едно от решенията сме наказани с имуществена санкция в размер на 500 лв. за нарушение, за което имаме категорични доказателства, че не сме извършили, но никой от БФС не ни уведоми, че сме обвинени на това основание, нито пък ни дадоха право да се защитим.

Според другите две решения сме наказани съвкупно с лишаване от домакинство за 3 срещи и имуществена санкции в размер на 3750 лв. за навлизане на публика на пистата, довело до нанесен удар на служебно лице, които също оспорваме.

Ръководството на ОФК Спартак гр. Плевен намира за неприемливо и недопустимо такива тежки наказания да бъдат налагани без да ни е предоставена каквато и да е била възможност да се запознаем с доказателствата, в подкрепа на обвинението и да упражним правото ни на защита.

Изискали сме решението с мотивите и доказателствата, които са довели до тези тежки наказания. Очакваме БФС да ни съдейства, за да получим препис от цялата преписка както БФС постъпи в сходни ситуации с ПФК Локомотив Пловдив и ПФК Левски.

Клубът ще вземе отношение по случая след като получи поисканите материали от БФС. Надяваме се да е скоро, за да можем да упражним правото ни на обжалване в едноседмичен срок”.

Прочетете също:

С юбилейна вечер Плевен чества 80-годишнината на Георги Константинов

С юбилейна вечер Плевен ще отбележи 80-годишнината на писателя и поет Георги Константинов. Творческата среща ...