Начало / Здравеопазване / От РЗИ – Плевен излязоха на протест заради ниски заплати

От РЗИ – Плевен излязоха на протест заради ниски заплати

Служители на Регионалната здравна инспекция в Плевен днес излязоха на половинчасов протест пред сградата на инспекцията с издигнати плакати за по-високи заплати. Така те подкрепиха колегите си, които участват в националния протест днес в София.

„Подиграват се с нас. В момента сме с 20-30 лева над минималната работна заплата. Обещаха ни 18% увеличение, но не ни ги дадоха. Средното увеличение на заплатите в РЗИ – Плевен е между 7 и 10%”, каза Мариета Цветанова, синдикален лидер на КНСБ в РЗИ-Плевен.

Затова излезлите днес на протест искат увеличение на заплатите с 50 процента и промяна в нормативната уредба, определяща начина на формиране на основната работна заплата. Мотивът им е, че има различен аршин, при който се определя заплащането на служителите в здравните инспекции и държавните служители в други институции. Със същата наредба е премахнат и процентът прослужено време за работещите в РЗИ, затова те настояват това допълнително възнаграждение да бъде възстановено.

Към исканията на протестиращите е и изплащане на дневни пари за командировки на служителите, изпълняващи трудовите си задължения извън населеното място на РЗИ. В момента такива средства не се изплащат, което е в нарушение на Наредбата за командировките, заяви Цветанова.

Да бъде възстановено правото на допълнителен годишен отпуск за работа с биологични материали, течности и секрети, създаващи риск от възникване на инфекции, е друго искане, касаещо работещите в лабораториите на РЗИ.

Докато не постигнем исканията си ще продължим с протестите, обяви Мариета Цветанова, допълвайки, че имат пълна подкрепа на КНСБ.

На протеста днес присъства Николай Илиев от КНСБ Плевен, който отбеляза, че до тези неблагоприятни промени в нормативната уредба се е стигнало, тъй като през годините назад са премахнати синдикалните организации в бившите ХЕИ. „Но синдикалната организация е единствената форма да се защитаваш законово. Едва от началото на тази година синдикалната организация в РЗИ – Плевен е възстановена и КНСБ е плътно зад исканията на нашите членове”, подчерта синдикалистът.

Прочетете също:

Нови ограничителни мерки в Плевен в сила от утре

Извънредно заседание на областен кризисен щаб за борба с COVID-19 се проведе днес, на което ...