Начало / Общество / Отличиха 14 плевенски огнеборци за празника

Отличиха 14 плевенски огнеборци за празника

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен отбелязва днес своя професионален празник, информираха от пресцентъра на МВР. 14 служители на пожарната в Плевен са наградени за празника с писмени похвали от министър и зам.-министъра на МВР, от главния секретар на МВР и директора и зам.-директора на пожарната.

Огнеборците са участвали в ликвидирането на 804 произшествия в Област Плевен за периода от1 януари до 31 август 2013 г. За същия период миналата година тази цифра е 1588, което е с около 50% повече. Загинали са двама души при пожара – на 30.01.2013 г. в гр.Червен бряг и на 13.03.2013 г. в гр. Кнежа. Пострадалите за периода са също двама. В обществения и частния сектор са възникнали 184 пожари с материални загуби и 381 пожари в сухи треви, отпадъци и др., без нанесени материални щети. В сравнение с периода на 2012 г., пожарите с и без нанесени материални щети са намалели съответно с 82 и 688 броя. Освен в ликвидиране на  възникналите пожари, структурите на пожарната в областта са участвали в помощни операции и спасителни дейности в 220 случая срещу 216  за същия 2012 г. Главно това са отстраняване на опасни предмети (дървета, ламарини, фасада) – 42; оказване съдействие на граждани – 18 катастрофи с транспортни средства – 9; отводняване – 14; извършване на замервания за наличие на опасни вещества и газове – 10; спасяване на животни (премахване на оси, стършели и змии) – 36; оказване съдействие на други служби – 6 и др.  Регистрирани са 17 случая на лъжливи сигнали при 36 за периода на 2012 г. В сравнение с периода на 2012 г. пожарите, причинени от късо съединение и от неправилно ползване на отоплителни уреди са намалели, съответно с 3 и 7 броя, а тези, причинени от детска игра, са се увеличили с 6 броя.

В даня на празника от пожарната отчитат, че личният състав във всички служби в областта е недостатъчен за пълното окомплектоване на екипите на дежурните смени, което затруднява пожарогасителната и спасителната дейност при по-големи и сложни произшествия и при провеждането на ефективни и качествени занятия. Това налага създаването и ефективното функциониране на доброволните формирования към общините за подпомагане на органите за опжарната, смятят от Областното управление «Пожарна безопасност и защита на населението».

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Република България, датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВРС.

С този акт е възстановена традицията по решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

На събора, свикан на 14 септември 1905 г., в София са разискани състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатирано е сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По време на събора се основава дружество на пожарните командири и се приема решение за издаване на списание „Пожарно дело” като негов орган. Пожарникарското дружество представлява пожарникарите при предложения и преговори с държавата. Утвърждава се традицията периодично да се провеждат събори (конгреси) на пожарните командири.

Историята на пожарната команда в област Плевен започва след завършването на освободителната Руско-турска война (1877-1878г.). Руските войски организирали административните, гражданските и противопожарните структури на новосъздадената българска държава. През този период Община Плевен взема решение за осигуряване на необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите. През 1885 г. за пожарен командир е назначен видния търговец на зърно Цветан Карагашки (1858-1936 г.). Под негово ръководство съставът на пожарната се е увеличил на 22 души, със строг режим на работа и висока дисциплина. Създадени са пожарни команди в Ловеч, Червен бряг и Никопол, а към всяка община са учредени пожарни отряди (команди).

Първата сграда на плевенската пожарна се намирала срещу Кооперативния пазар на ул.„В.Левски” №2 (сградата на бившия ресторант „Вит”). След което сградите се сменят още три пъти, докато през 1935 г. е положен първия камък в основите на днешната сграда на ул. „Св.св. Кирил и Методий” №31.

Непрекъснато се променяла и униформата, екипировката и материалната част на Плевенската пожарна команда. В 10-те години на ХХ в. пожарникарите носели красиви медни каски като на древните гърци. Основните средства за гасене на пожари били пожарните бъчви и ръчните пожарни помпи. В 30-те години на ХХ в., в периода 1924-1931 г., по времето на един от най-успешните за ХХ в. плевенски кмет – Иван Миндиликов, са закупени италиански пожарни коли „Фиат”. По-късно доставката на пожарна техника започнала да следва политическата конюнктура в България – след италианските се появили германски коли, а след 1944 г. – и руски, чешки и др.

От 1.01.2011 г. със Закона за изменение и допълнение на ЗМВР е създадена Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-МВР, която обединява структурите на бившите ГДПБС – МВР и ГДГЗ – МВР.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...