Начало / Общество / Откриха първото в страната защитено жилище за младежи с увреждания по проект „Детство за всички”

Откриха първото в страната защитено жилище за младежи с увреждания по проект „Детство за всички”

Лично председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Калин Каменов присъства на откриването на първото в страната защитено жилище за младежи с увреждания, което е в плевенското село Садовец. „Дайте на младите хора, които ще живеят в тази къща, своята подкрепа, за да станат пълноценна част от вашата общност. Те ще се нуждаят от помощ, за да могат да изградят навици, които да им помогнат да водят самостоятелен живот”, призова Каменов жителите на селото. На церемонията присъстваха на община Долни Дъбник Борислав Станимиров и на селото Иван Рангелов.

От държавната агенция уточняват, че в защитеното жилище ще бъдат настанени 8 младежи от специализираните институции. Самото жилище е изградено за 17 месеца и е по проект „Детство за всички”, схема “Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”. Финансирането в размер на 449 504.55 лв. е осигурено от Оперативна програма „Регионално развитие”.

„Идвайте по-често на гости на тези младежи, които от есента ще намерят своя дом тук. Водете и своите деца. По този начин те ще се запознаят с потребностите на хората с увреждания и ще преодолеят предразсъдъците за тях, които битуват в обществото”, допълни председателят на Държавната агенция за закрила на детето. В отговор местните жители са обещали, да помагат с каквото могат на новите си съседи, за да се чувстват те пълноценни.

Калин Каменов подари на кмета на с. Садовец икона на св. Иван Рилски. От своя страна Иван Рангелов обеща защитеното жилище да носи името на светеца.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...