Акценти
Начало / Здравеопазване / Откриват рак на простатата с 3D диагностика чрез фюжън биопсия

Откриват рак на простатата с 3D диагностика чрез фюжън биопсия

Най-модерната процедура за диагностика при съмнение за рак на простата се извършва вече в Клиниката по урология към УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, съобщиха от болничното заведение. Изследването се нарича 3D фюжън биопсия (Fusion) и е особено полезно за мъже с повишени нива на PSA туморен маркер, но неоткрит рак на простатата. По време на провеждането на фюжън биопсията, за разлика от класическата биопсия, пациентът няма никакви неприятни усещания. Като по-съвременен и щадящ метод Fusion биопсията осигурява бързо възстановяване, нулев риск от травма на дебелото черво, както и драстично снижена възможност за инфекция.

Специалистите по урология са категорични, че 3D Fusion биопсията дава максимална сигурност, по-чувствителна и прецизна диагностика, повече проби от подозрителни лезии и в резултат на всичко това – достоверна информация за състоянието на простатната жлеза.

Fusion технологията представлява комбинация между изображенията на ядрено-магнитен резонанс и на ехография. Това компютърно „наслагване“ дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза.  Хистологичният материал се взима чрез специална схема, строго индивидуална за всеки пациент, съобразена с този триизмерен модел. Благодарение на иновативния софтуеър, урологът получава визуализация на зоните, където има най-голяма вероятност за наличие на малигнени клетки. Това значително увеличава шансовете да бъде открит злокачествен процес. Докато при класическата биопсия от простатна жлеза съществува опасност да се вземат проби от свободни от ракови клетки зони, т.е. да не се диагностицира съществуващ карцином.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...