Акценти
Начало / Крими / Откраднаха бюста на Никола Ракитин в Плевен

Откраднаха бюста на Никола Ракитин в Плевен

Бюстът на Никола Ракитин, поставен пред сградата на едноименното читалище в кв. „Сторгозия“ в Плевен, е бил откраднат. „С голямо възмущение и болка ви съобщавам на вас и чрез вас на плевенската общественост, че тази нощ беше откраднат от вандали или по-точно от изроди без съвест и морал, бюстът на нашия патрон – големият български поет Никола Ракитин“. С тези думи Чавдар Луканов, председател на НЧ „Ракитен – 1969“ в Плевен се обърна към плевенските медии. „Наглата кражба вероятно е станала през почивните дни, установихме липсата му тази сутрин, когато пристигнахме на работа“, допълва Чавдар Луканов. „Възмутени сме от този нагъл акт, да не кажа нещо повече. Освен духовна и морална стойност, скулптурата има и голяма историческа стойност. Тя не е от метал, а от мрамор и не е годна за претопяване. Вече са уведомени компетентните органи и те предприемат необходимите действия“, пише още в писмото си Луканов.

Бюстът на Никола Ракитин бил поставен пред сградата на читалището преди около 20 години. Районът е осветен и на практика е на централната улица в жилищния комплекс. Преди това паметникът е бил във Възрожденския комплекс, откъдето е преместен. Изработен е от мрамор през 30-те години на миналия век в Рим от известния скулптор Кирил Тодоров. Паметникът не може да е откраднат просто така, защото този бюст освен всичко друго, е и много тежък – тежи близо 200 кг.

бюст Никола Ракитин

Кирил Тодоров е роден на 5 май 1902 г. в с. Брест, Плевенско. През 1924 г. става студент в римската Академия за изящни изкуства при професор Ерменджилдо Лупи. В края на своето следване българинът навлязъл устремно в римското културно и обществено пространство. В един от броевете си от май 1930 г. в-к “Кориере делла сера” нарича младия българин “новия ренесансов гений” и разказва, че поради голямата популярност на Кирил Тодоров в Рим станало твърде престижно българинът да те извае от мрамор или да ти излее бюст от бронз. През 1931 г. Кирил Тодоров поразил римската общественост със съвършените бюстове на цар Борис ІІІ и царица Йоанна, изработени от мрамор. През следващата година по покана на цар Борис ІІІ открил изложба в София. За творбите, експонирани в тази изложба, той получил от министъра на просвещението г-н Муравиев 10 000 лева, а царската двойка го поканила за придворен скулптор. Това е един от най-плодотворните периоди на Кирил Тодоров в България.

От читалището ще са изключително благодарни, ако получат каквато и да е информация по този случай, или пък ако някой знае или разбере – нека се обади на полицейските органи.

Прочетете също:

Плевен вече в зелената зона по заболеваемост от Ковид-19, къде ще се ходи без маски

Заболеваемостта от Ковид-19 в област Плевен падна под 20 нови случая на 100 000 население ...