Начало / Политика / Отзвукът след номинацията на ГЕРБ за президентския вот

Отзвукът след номинацията на ГЕРБ за президентския вот

Веднага, след като ГЕРБ обяви кандидат-президентската си двойка, последваха коментари от политическите партии. Ето каква е реакцията им за посочената кандидатура на Цецка Цачева за кандидат-президент и на вицеадмирал  Пламен Манушев за вицепрезидент:

Найден Зеленогорски е заявил пред журналисти, че кандидатурата на Цецка Цачева приближава още повече Трайчо Трайков до балотажа.

По думите на председателя на  Предизборния щаб на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“,  ГЕРБ е заложил на строго партийна кандидатура, докато Реформаторският блок е издигнал граждански кандидат. „Останалите политически сили също разчитат на партийни лица. Според мен стратегията на Реформаторския блок е по-успешна и ще ни изведе на балотаж”, допълни той.
„Всички хора, които подкрепят дясната визия за развитието на България, ще дадат доверието си за двойката на Реформаторите – Трайчо Трайков и ген. Съби Събев ”, изрази увереност Зеленогорски, цитиран от Нова тв.

Кандидатът за президент на коалиция „Калфин- президент” – Ивайло Калфин, във видеообръщение в социалните мрежи заяви, че „отношението към институцията на държавния глава не трябва да бъде партийно”.  „За мен е важно тази институция да бъде изпълнена със съдържание. Това минава през мажоритарен избор. Там не сяда партия и се надявам там да не седне още веднъж послушен президент. Там трябва да има личност, която да изпълни със съдържание институцията. Така че пожелавам успех на всички участници, но подчертавам – мисля, че функциите на президента на Република България трябва да бъдат коренно различни от това, което показа Росен Плевнелиев, а именно обезличаване на тази институция и послушание към партийните си началници. Сега ГЕРБ отново тръгват със същия подход. Надявам се избирателите да решат друго“, заявява Калфин.

Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент на БСП, заяви, че те са издигнали „кандидат-президентска двойка след много точен анализ какъв президент и вицепрезидент са необходими на България”. По думите й те са „хора с характер, които и вътре в страната могат да казват „Не” на безумията на изпълнителната власт, и вън от страната могат да защитават националния интерес”. „В наше лице българският народ и българските граждани имат тези гаранти. В кандидат-президентската двойка, която обявиха днес, не можем да говорим и приблизително за такава гаранция“, подчерта Йотова.

Тя допълни, че настоящото Народно събрание, председателствано от Цачева, с най-ниския рейтинг от целия преход. Илияна Йотова посочи още, че срещу тях имат много силен противник. „Затова не очаквам дебати, не очаквам дискусии, не очаквам нещо различно от това, което става на последните няколко избори – търговия с влияние, натиск на властта, купуване на гласове”.

„Ние с ген. Радев искаме България да се върне там, където и е мястото – равностойният партньор на Европа. Не искаме България, която служи на началници, затова смятаме, че нашата кампания ще бъде силна, но още по-силна ще бъде политиката, която ще предложим“, отбеляза още Илияна Йотова.

Веселин Марешки, независим кандидат за Президент, смята, че с номинацията си ГЕРБ „яростно унижава България и хората й”. „Днес пред очите на цялата страна се разигра поредната грозна подигравка с мен и Вас, с българския народ. Представителите на статуквото Ви дадоха ясен знак, че Ви смятат за нищо, буквално за НИЩО, задължено да танцува по неговите правила. Или разпознавате тази жена като „майка“ и ще гласувате за нея? Аз съм единствената алтернатива на картелите, ако искаме грабежът на бъдещето ни да спре. СЕГА!“, се казва в изявлението.

 

Прочетете също:

От март билетчето за тролей в Плевен вече ще е 1.50  лв.

Билетът за пътуване в тролейбусния транспорт в Плевен се променя от 1.00 лв. на 1.50 ...