Начало / Общество / Отбелязваме деня на розовата фланелка

Отбелязваме деня на розовата фланелка

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва Световния ден за борба с тормоза в училище, познат също и като “Ден на розовата фланелка”. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в учебните заведения.

Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия като тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 год. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, докарвайки го до плач, защото дошъл на училище, облечен с розово поло. На следващия ден Шепърд и Прайс решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 год. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише  “тормозът спира тук” и „Ден на розовата фланелка”.  Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 год. денят вече се отбелязва от около 1 млн. ученици от над 25 страни.

В България фондация „Човек Плюс” като част от системата и програмата си за мониторинг и превенция на насилието в училище, инициира и популяризира провеждането за първи път в България на този ден на 29 февруари 2012 год. и прикани учениците да се включат по начин, който намерят за подходящ.

Това е и причината ръководството на Община Червен бряг да призове всички училища да се включат тази година в подкрепа на кампанията. Нека всички се облечем в розово като с това ще заявим нашата позиция – ТОРМОЗЪТ СПИРА ДОТУК! Ако нямате розова фланелка, закачете розова панделка, а тези ученици, които тормозят, нека се замислят поне веднъж за последствията.

Учениците могат да измислят и представят различни свои творби, които имат за цел да подкрепят анти-тормоза – например плакат, стикер, снимка, стих, песен, рап изпълнение, танц, пърформанс, банер, послание или нещо друго, което ще бъде показано в училищата и в интернет.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...