Начало / Култура / Осигуряват безплатен транспорт за възстановката край Ясен в събота

Осигуряват безплатен транспорт за възстановката край Ясен в събота

Безплатен транспорт за зрителите ще осигури Община Плевен в събота, 7 септември, когато при моста край село Ясен ще се състои мащабна възстановка на един от ключовите моменти в Руско-турската война 1877-78 г. – Освобождението на Плевен. Пет автобуса ще направят два курса – в 9.00 и 9.30 часа същия ден от Автогара – Плевен, до моста при село Ясен. Те ще бъдат на разположение и за обратни курсове до Дома на книгата за втората част на спектакъла.

Историческата възстановка „Освобождението на Плевен” е една от финалните дейности при реализацията на „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в Община Плевен”, осъществяван  по ОП „Регионално развитие“  в партньорство с Областна администрация – Плевен,.
Възстановката ще бъде в две части – в 10:00 ч. при Моста на победата край с. Ясен и в 15:00 ч. в двора на къща музей „Цар Освободител Александър II” в центъра на град Плевен, където зрителите ще наблюдават връщането в знак на уважение на сабята на Осман паша от Руския цар.
Над 400 са участниците в пресъздаването на събитията преди 136 години. Сред тях са руснаци и румънци. По-голямата част от оръжията и униформите са автентични от частни колекции.
Ролята на Осман паша ще изпълнява актьорът Калин Сърменов – директор на Сатиричния театър.

Прочетете също:

Изключителен успех за  арт школа „Колорит“  на международен конкурс в Румъния

Арт школа „Колорит“ постигна изключителен успех на 5-тия Международен конкурс за детско и младежко изкуство ...