Акценти
Начало / Култура / Операта „Тоска“ събира тази вечер в Летен театър Кайлъка хиляди ценители от цялата страна

Операта „Тоска“ събира тази вечер в Летен театър Кайлъка хиляди ценители от цялата страна

След високия интерес към опернатите спектакли, част от „Сцена под звездите“: „Набуко“ и Аида от Джузепе Верди, „Кармина Бурана“ от Карл Орф и други през изминалите сезони, днес, 15-ти юни 2022 г., от 20:30 часа Плевенската филхармония и Община Плевен канят плевенчани и гости на града на грандиозно събитие в културния живот на Плевен с пищни декори и няколко артистични състава в една незабравима продукция в Летен театър Кайлъка.

Операта „Тоска“ от Джакомо Пучини по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика ще бъде представена от: Плевенската филхармония с диригент Вилиана Вълчева, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, вокална група „Арлекино“ с ръководител Виолета Боянова.

Солисти в спектакъла са български оперни певци със световна кариера – Таня Иванова – сопран, в ролята на Флория Тоска, Даниел Дамянов – тенор, в ролята на Марио Каварадоси, Венцеслав Анастасов – баритон, в ролята на Барон Скарпия, Валери Цолов – баритон, в ролята на Шароне и други. Режисьор на спектакъла е Надежда Христозова.

„Мога много да говоря за Тоска. Много е деликатно да пееш Тоска. Както е написана от Пучини, партията изисква по-спинтово, по-драматично звучене и това може да подведе певицата да пресъздаде образа малко по-грубо, а аз ненавиждам това. Няма значение колко спинтова е една роля, тонът трябва да е красив, партията трябва да бъде поднесена красиво. Много трябва да се внимава, да се избегне другото и то за мен е като „червена лампа“. Това е разковничето, което прави Тоска истинска. Тя е жена, в която са влюбени двама мъже – Каварадоси и Скарпия, тя не може да бъде жената вамп или нещо подобно. Затова и не обичам сцената с Каварадоси в първо действие, когато Тоска показва ревността си. Аз самата не съм такъв човек, не правя скандали и затова се опитвам да представя всичко малко по-меко. Наистина Тоска ревнува Каварадоси, но по-важното е, че го обича и няма да престане да го обича.“ – споделя в интервю сопраното Таня Иванова.

Операта е създадена в три действия по пиесата „Ла Тоска“ на френския драматург Викториен Сарду, написана специално за актрисата Сара Бернар. Премиерата на пиесата през 1887 г. в Париж има голям успех. Работата над операта е съпроводена с много дискусии, касаещи както драматургичната, така и музикалната основа на операта. Действието на операта се развива в Рим в началото на 19 век и Джакомо Пучини се старае да пресъздаде атмосферата на града по това време. Първото представление предизвиква много шум, при това в буквалния смисъл. Оперите на Пучини винаги са се смятали за значимо събитие и на премиерата на 14 януари 1900 г. присъстват представители на римския елит, сред които са кралицата, премиер-министърът на Италия и членове на правителството, интелектуалци и аристократи.

Тази вечер в  Летния театър ще се случи  красиво съединяване на величествената природа с изкуството, сценичния сюжет на любовна драма с романтиката на звездното небе и прекрасната музика на Пучини с усещане за цялостна наслада на сетивата. Летният спектакъл под скалите на кайлъшкия каньон ще се трансформира в магическо място за сценична игра, което ще събере звездни имена от артистичния свят и хиляди техни фенове – меломани.

В екипа на мащабната продукция ще вземат участие повече от 200 души – артист-изпълнители и сценичен екип, сред които Асоциация Артем, „Класическа сцена“, B sound, екип по декори, костюми, логистика и др.

По прогноза на Националният институт по метеорология и хидрология няма опасност за валежи във вечерта на спектакъла. 

Суперпродукцията на „Тоска“ ще бъде показана след седмица и в град Ямбол на 21 юни, в рамките на 36-тите Музикални празници „Златната Диана“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...