Начало / Спорт / Обучават желаещи за ловци

Обучават желаещи за ловци

От началото на тази седмица стартираха курсовете за подготовка на кандидати за придобиване право на лов, те ще продължат до 30 май. Обучението се провежда по програма, условия и ред, утвърдени от Изпълнителната агенция по горите, а тази година записалите се кандидати са над 3 700, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Програмата за обучение включва теория по дивечознание, законодателство, дивечоразвъждане, стопанисване, ползване и опазване на дивеча, начини, методи и средства за ловуване, оръжезнание и ловна стрелба, ловна кинология, болести по дивеча, както и оказване на първа медицинска помощ. В практическото обучение кандидат-ловците трябва да овладеят техниката на боравене с ловно оръжие, която включва сглобяване и разглобяване на видове гладкоцевно ловно оръжие и системи, видове ловни пушки и боеприпаси, зареждане, спускане на предпазителя и насочване на заредено оръжие. Обучаващите ще се запознаят с цялостната подготовка за стрелба – стойка на тялото, хват на оръжието за произвеждане на точен изстрел, премерване, спускане и положение на оръжието след произвеждане на изстрел. В програмата е заложена и стрелба по силует и по асфалтови панички.

Големият обем от теория и практика, залегнали в курсовете, е с цел по-добрата подготовка на бъдещите ловци, тяхната безопасност и недопускане на инциденти по време на ловните излети. Провеждащите курсовете са специалисти в областта на ловното стопанство с най-малко 10-годишен опит. Лекторите за практическата подготовка пък са експерти по оръжезнание и боравене с ловно оръжие, както и инструктори по ловна стрелба.

Изпитната сесия за придобиване право на лов ще се проведе в държавните горски и ловни стопанства от 5 юни до 20 юли по график, утвърден от изпълнителния директор на агенцията по горите.

Прочетете също:

Баскетболният Спартак трети в домакинския турнир

Спартак Плевен финишира на трето място в турнира, чийто домакин бе през  уикенда. В мача ...