Начало / Общество / Областният търси спешно средства за ремонт на преливника на язовир „Тотлебенов вал“

Областният търси спешно средства за ремонт на преливника на язовир „Тотлебенов вал“

областния в Кайлъка

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев се запозна със състоянието на язовир „Тотлебенов вал“, информират от пресцентъра на Областната администрация. В последния преди празниците работен ден той събра на спешно заседание специалисти от „Напоителни системи“ЕАД – клон Среден Дунав. Състоянието на водното съоръжение в парк Кайлъка се следи внимателно от месеци и заради обилните дъждове.

преливник Кайлъка

Още в началото на март областният управител назначи комисия, която да обследва язовира. Специалистите констатираха течове през фугите на дъното на бетоновата облицовка, дълбоки каверни в тялото на преливника и кухи участъци под облицовката на преливния ръб. Сериозен проблем се оказа основния изпускател, който е бил тампониран от входната страна на язовирната стена и при отваряне на шибъра изтича минимално количество вода. Въпреки лошото време и ниските температури  водолази отпушиха тампонирания вход на основния изпускател и ремонтираха затворния орган.

Проблемите с преливника обаче остават. Дори за неспециалистите става ясно, че наличието на вода в отвеждащия канал е доказателство за техническа неизправност на преливника.

 язовир Кайлъка

При почуквания по облицовката ясно се чува кънтене, което показва, че кухините са по цялото бетонно тяло и в основата му. Заключението на специалистите е, че състоянието на преливника е предаварийно. Проблемът с преливника и отвеждащия водата канал не е от вчера. Потвърди го и арендатора на язовира Емил Радулов. Областният управител обаче е категоричен, че няма да допусне да се продължи „политиката“ просто да се чака и да се надяваме, че няма да се стигне до бедствена ситуация. „Целта ни не е да плашим хората, а да потърсим цялостно решение на проблема, каза Илиян Йончев. Според него трябва да се изискат средства за ремонт на преливника, затова е разпоредил да се подготвят и изпратят нужните документи до съответните ведомства. „Това, което можем да направим веднага, е да почистим храстовидната и дървесна растителност около язовирната стена, за да се види дали и там няма  течове“, допълни областният управител.

канал Кайлъка

Язовирите в Кайлъка са въведени в експлоатация през 1961 година. Водният обем на „Тотлебенов вал“ е 300 000 кубически метра. По-големият – „Кайлъка“ побира 1 059 000 кубически метра вода. Авария на каскадното съоръжение би нанесла огромни щети на парка, града, инфраструктурата и населението. А плевенчани помнят резултата от една далеч не аварийна ситуация от преди повече от десет години, когато целия парк бе залят и риба от язовира имаше дори на централния площад, припомнят от Областната администрация.

 

 

Прочетете също:

Отчет за изпълнение на общинския бюджет за 2021 г. ще бъде представен днес пред ОбС – Плевен

Общински съвет – Плевен, се събира днес за редовно заседание с предварителен дневен ред от ...