Начало / Икономика / Няма нови случаи на чума по свинете в Плевенско

Няма нови случаи на чума по свинете в Плевенско

Няма нови случаи на АЧС при диви и домашни свине на територията на Плевенска област. Това стана ясно на вчерашното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова.

През изминалата седмица от Министъра на МЗХ са издадени две нови заповеди, в които се определят правилата за извършване на лов и се променят противоепизоотичните мерки огнищата с установено АЧС при диви свине. „Променя се обхвата на инфектираната зона. В нея се обособяват 3 подзони – А, Б, В. Силно рестриктивните мерки със забрана за лов, дърводобив и въобще забрана за влизане се отнасят за зона А, която е намалена до 3кв.км. или кръг с радиус 1км. около констатирания случай на заболяването. По този начин автоматично се решават въпроси, поставяни на предходни заседания на комисията, свързани с разрешаване на дърводобив за населението, предвид наближаващия зимен сезон. Това се отнася и за въпросите, касаещи лова на диви свине и благородни елени, тъй като зони се стесняват”, каза директорът на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов.

Екипите на ОДБХ – Плевен са установили  един случай на нарушение в 20 км. зони около свинекомплексите, където стопаните получиха по 300 лв обезщетение от държавата  за доброволно клане на свинете и дезинфекция на дворовете си. Въпреки подадената декларация, с която стопанинът в с. Дисевица се е ангажирал да не населва с прасета своето стопанство в продължение на поне 1 година, той е започнал да отглежда две прасета. Съставен му е акт за установеното нарушение и животните са заклани доброволно.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...