Начало / Култура / Носител на „Оскар” ще журира фолклорен фестивал в Плевен

Носител на „Оскар” ще журира фолклорен фестивал в Плевен

Мустакови

Над 2 000 майстори на хората от цяла България ще се съберат в Плевен за участие в третото издание на фолклорния фестивал „Мизия танцува”. Участие във фестивала вече са заявили над 30 школи, клубове, танцови студиа и колективи, изучаващи български народни хора. Интересът към фестивала е голям и за нас е приятна изненада, че тук ще пристигнат клубове чак от Петрич, Свиленград и Царево, каза днес на пресконференция  Минко Мустаков , който заедно със съпругата си Олга Мустакова са организатори на форума. Домакин на събитието е  фолклорен танцов клуб “Българско хоро”, чийто ръководители са семейство Мустакови. Община Плевен е съорганизатор на фестивала и един от спонсорите.

В продължение на един ден – 26 октомври, в зала „Спартак” участниците ще демонстрират майсторството си в народните танци . Според регламента те трябва да представят в рамките на 6 минути едно северняшко хоро и един танц по избор.

Четиричленно жури, между които е и миналогодишният носител на „Оскар” за фолклор – хореографът Димитър Манов, ще оценяват изпълненията. Председател на журито отново ще е проф. Даниела Дженева – ръководител на ансамбъл „Тракия” – Пловдив, а останалите членове са Мария Евтимова – преподавател в НБУ, и доц. Георги Хинов – ръководител на Северняшкия ансамбъл.

Откриването ще бъде в 10 часа с изпълнение на домакините от  клуб „Българско хоро”. Специално за случая сме подготвили нова продукция, изградена предимно върху северняшки хора, разкри Мустаков.

Награждаването на победителите се очаква да бъде към 16.30 часа. Ще бъдат връчени парични награди в няколко категории. В категория “Цялостно представяне” наградата за първо място е 400 лв., за второ място – 300 лв, за трето – 200 лв. За най-добре представено хоро от Северна България наградата е 100 лв. Предвидени са и няколко специални награди – за “Най-оригинално представено хоро”, “Най-артистична група”,  “Най-атрактивна група”, “Най-стилна група”и др. Общо 20 са наградите, като тази година имаме и две специални награди за колективно представяне, осигурени от нашите спонсори, допълни Олга Мустакова.

Организаторите са предвидили и много изненади за своите гости, както и богата културна програма на следващия ден след надпреварата.

За плевенчани също обмисляме да поднесем изненада, но реализирането й зависи изцяло от времето, разкриха Мустакови. Ако времето позволява, те обмислят награждаването да бъде на площада, след което там ще се извие голямо хоро.

Прочетете също:

Два национални конкурса за деца обявиха от ХХV Национален фестивал на детската книга – Сливен`2023

От 10 до 12 май 2023г., в гр. Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава ...