Начало / Общество / Никулден е! Честит празник на банкерите и търговците

Никулден е! Честит празник на банкерите и търговците

На 6 декември църквата почита Свети Николай Мирликийски, нечерен  Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г.

Легендата разказва как по време на страшна буря Николай Мирликийски спасил с молитви моряците на кораба, когато пътувал към Божи гроб. Друга легенда твърди, че  спасил моряците, като запушил пробойна в корпуса на кораба с шаран. Така светецът остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.

В България почитат Свети Никола като покровител на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите.  Затова поверието е на Никулден да не се излиза в морето, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.

За свой покровител го приемат също банкерите и търговците.

На Никулден на трапезата задължително се слага риба. Обикновено се приготвя пълнен шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола.  Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

риба

Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете да се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Смята се за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.

В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Днес имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо.

Прочетете също:

Преместваеми обекти в Плевен ще се поставят само по схема и одобрение от главния архитект на Общината

Общинският съвет на Плевен прие промени в общинската Наредба №15 за реда и условията за ...