Начало / Общество / Нивата на реките започват да се понижават

Нивата на реките започват да се понижават

Започна понижение на речните нива, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали. И в петък ще е без валежи.

През денонощието 8 ч. на 15 до 8 ч. на 16 март нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Незначителни повишения са регистрирани на отделни пунктове в долните течения на реките, вследствие на оттичане. Водните количества на реките в почти цялата страна са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания на нивата от – 149 см до + 25 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите два дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществена промяна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 17, 18 и 19 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на река Дунав при Калафат (Видин) утре излиза от зоната „защита от наводнение“ по румънската система. До 23 март се очаква да се понижи с около 60 см.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...