Начало / Общество / Необходимостта от местен обществен посредник са обсъдили Мая Манолова и кметът на Плевен

Необходимостта от местен обществен посредник са обсъдили Мая Манолова и кметът на Плевен

Вероятността и в Плевен да бъде избран омбудсман е била сред важните теми на срещата между омбудсмана на Р България Мая Манолова и кмета Георг Спартански, съобщиха от общинския пресцентър. В качеството си на дългогодишен председател на Общинския съвет Георг Спартански е информирал за неколкократните опити това да бъде направено и липсата на положителни резултати предвид силно политизираните състави на местния парламент и невъзможността поради тази причини да се постигне нужното мнозинство от 2/3 за  подкрепа. В тази връзка кметът отправи предложение към Мая Манолова да инициира промени в ЗМСМА, даващи възможност омбудсманът да бъде избиран с обикновено мнозинство, което ще разкрие възможност повече общини да изберат свой обществен защитник.

По-късно пред журналисти Манолова заяви, че е готова да внесе предложение за такива законови прочени, ако кворумът от 2/3 е спирачка при избора на местен обществен защитник.

С кмета Георг Спартански Мая Манолова е обсъдила извеждането на деца от специализирани институции и преместването им в центровете за настаняване от семеен тип, шест на брой в Плевен. Двамата са  обсъдили проблеми, възникващи с осигуряване на денонощно медицинско обслужване на децата с увреждания, както и предоставянето на съпътстващи услуги.

Интерес за Мая Манолова са представлявали и мерките за преодоляване на домашното насилие. Тя е останалаудовлетворена от отговора, че в Плевен е разкрит един от първите в страната кризисни центрове, както и че тук работи Център за социална рехабилитация и интеграция за жени и деца, преживели домашно насилие, чиято дейност се осъществява по междуинституционална програма.

Омбудсманът е поставил въпроса и за възможностите за настаняване на бездомни хора. В общинския хотел „Сторгозия” са предвидени стаи за такива случаи, а в най-скоро време ще бъде създаден екип от служители на Община Плевен и Дирекция „Социално подпомагане”, който ще се грижи за приютяването на нуждаещи се, е обяснил  кметът.

 

Прочетете също:

ГЕРБ изключи трима от общинското си ръководство в Плевен, назначено е временно общинско ръководство

След направен анализ на работата на общинското ръководство на ГЕРБ – Плевен, Изпълнителната комисия на ...