Начало / Образование / Началникът на Висшето военновъздушно училище бригаден генерал Юлиян Радойски встъпи в длъжност

Началникът на Висшето военновъздушно училище бригаден генерал Юлиян Радойски встъпи в длъжност

От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, днес, 2 януари 2020 г., заместник-министър Атанас Запрянов представи бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, пред преподавателския и курсантския състав,съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„Предстои сложен процес за изграждането на ВВВУ“, обяви заместник-министър Атанас Запрянов в словото си на тържествената церемония. По думите му училището трябва да се превърне в национален, устойчив образователен център за подготовка на висококвалифицирани кадри за Военновъздушните сили (ВВС), свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката и европейската система за въздушен транспорт.

„Пожелавам на бригаден генерал Радойски успешно да реализира концепцията за създаване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, за да отговори на повишените изисквания към обучението на авиационните кадри за нуждите на ВВС и за усвояването на новата авиационна платформа, която предстои да приемем на въоръжение, самолет F – 16 Block 70“, подчерта още в словото си заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.
„Основната ни цел е да превърнем Висшето военновъздушно училище в утвърден национален лидер в авиационното образование и разгръщането му в конкурентен европейски център за обучение на пилоти и техници за нуждите на авиацията“. Това каза началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски в първото си слово пред преподавателския и курсантския състав. Той подчерта, че ВВВУ ще обучава високоподготвени авиационни специалисти както за бойната, така и за гражданската авиация, които ще получават международно признати дипломи.

Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ се откри с решение на Народното събрание (обнародвано в Държавен вестник на 23 април 2019 г.). По този начин, след 18 години стана факт най-новото висше военно учебно заведение в България, благодарение на усилията на ръководството на Министерството на отбраната, постигнатия широк политически консенсус и подкрепа от ръководството на ВВС и авиационната общественост. Към момента в училището се подготвят близо 160 курсанти като нова програма за обучение с граждански специалности ще стартира през есента. Сред първите задачи на ръководството на ВВВУ са обновяването на инфраструктурата и подготовка на преподаватели по най-съвременните изисквания.

Прочетете също:

ДЕН : ГЕРБ, озаптете си биячите!

От „Достойнството на един народ”-ДЕН изразяват остро възмущение срещу грубото и арогантно посегателство на биячите ...