Акценти
Начало / Култура / Националният конкурс „Гена Димитрова” започна в Плевен

Националният конкурс „Гена Димитрова” започна в Плевен

Третият национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова” започна в Плевен с концерт на лауреати на минали издания на конкурса. Той се състоя в зала „Музикалната слава на Плевен” в Регионалния исторически музей. Прозвучаха изпълнения на сопраното Елена Баръмова и Александър Носиков /бас/. Елена Баръмова е специализирала майсторски клас при Гена Димитрова през 2001-2002 г., а през 2003 г. също при Гена Димитрова е завършила курс „Белканто“. Александър Носиков е родом от Плевен, възпитаник на Плевенското музикално училище, лауреат на предишното издание на конкурса „Гена Димитрова“.

 

 

Беше изтеглен и редът за представяне на участниците, които тази година са близо 30 от България, Сърбия, Полша, Беларус, Китай, Тунис.

Честта да открие престижното музикално събитие имаше председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който приветства участниците с добре дошли и отбеляза, че след 10-годишно прекъсване Плевен възстановя една прекрасна традиция в своя културен календар. Откриването уважи и Петя Василева – заместник председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по култура.

„Радвам се, че едно прекрасно събитие, завещано ни от голямата Гена Димитрова и маестро Георги Нотев преди повече от 10 години, отново събира в Плевен млади оперни таланти. Тук искам да посочи и организаторите – Плевенска филхармония с директор неуморния Любомир Дяковски, със съдействието на Министерството на културата и Община Плевен и с подкрепата на Общинския съвет, направили така, че конкурсът отново да е част от културния афиш на Плевен. Силният емоционален заряд идва не само от това, че Плевен възстановява нещо толкова стойностно и красиво, но и от факта, че откриването е именно тук – в тази зала на Регионалния исторически музей, където от всеки експонат може да усетим духа на големите имена като Гена Димитрова, Христо Бръмбаров, Катя Попова. На всички участници искам да пожелая успех и предварително да Ви благодаря за красотата, която ще ни подарите в следващите дни!“, обърна се към присъстващите Мартин Митев.

Успех на участниците пожела и маестро Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония и председател на журито на конкурса. Той припомни и за големия талант и човек Гена Димитрова.

dav

Днес започва конкурсната програма, която ще се проведе в два тура. В първи тур кандидатите изпълняват една ария и кабалета по избор и песен от български композитор. Във втори  кандидатите изпълняват една ария от Моцарт и една ария по избор, различна от изпълненената на Първи тур.

Конкурсът ще завърши с Галаконцерт на лауреатите с Плевенската филхармония с диригент Найден Тодоров и с участието на Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. Концертът ще се състои на сцена Водна каскада от 19 часа, при лошо време ще е в зала  „Емил Димитров” на НЧ „Съгласие“.

 

Прочетете също:

Плевен е сред големите общини, директни бенефициенти по новата оперативна програма „Развитие на регионите“

„Развитие на регионите” ще бъде името на новата оперативна програма за регионална политика, която ще ...