Начало / Здравеопазване / Национален поход срещу диабета тръгва днес, в Плевен спира в понеделник

Национален поход срещу диабета тръгва днес, в Плевен спира в понеделник

Днес от Видин тръгва националният Поход срещу диабета, организиран от Лаъйнс движението в България. Инициативата е в подкрепа на децата, страдащи от диабет тип 1 и ще продължи до 6 април по суша, въздух и вода, като ще обхване 20 общини от България и Румъния.

Походът е част от дарителската кампания, насочена към подкрепа на децата с инсулинозависим диабет.

Стандартният начин да се следи кръвната захар е чрез измерването й с глюкомер и тестленти, за което се правят убождания на детските пръстчета минимум 4 пъти на ден, а за да се постигне добър контрол над заболяването, убожданията достигат и до 7-8 на денонощие. Тва означава минимум 120 убождания всеки месец за детето, обясни  Бисер Божиков, секретар на Лайънс клуб – Плевен. Но по-големият проблем е, че този начин за следене на нивото на кръвната захар не е цялостно и всеобхватно и не може да даде всички детайли и показатели на процесите, протичащи денонощно в организма, което на по-късен етап води до усложнения от заболяването.

В развитите страни от години се използват нови модерни методи за измерване на нивата на кръвната захар чрез система за постоянен мониторинг (CGM) – чрез сензори и трансмитер на данни, които се прикрепят към тялото на детето и дават информация на всеки 5 минути. Използването на тази система за постоянен мониторинг на кръвната захар, дава една много по-пълна картина, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, но още по-важното е, че използването на системата дава звукови аларми при прекомерно повишаване или прекомерно спадане на нивата на кръвната захар, а това от своя страна дава възможност за предприемане на бързи и навременни действия и решения (понякога животоспасяващи), и не на последно място – възможност за по-спокоен сън за детето и родителите през нощта, допълни Мариета Павлова, президент на Лайънс клуб Плевен Огледало.
В българия болните от диабет деца са 2 000, а в област Плевен – 180. За повечето от тях сензорите и съответните трансмитери не са достъпни, тъй като не се поемат от НЗОК. Цената на стартовия пакет сензори и трансмитер е 350 лева за месец.
Целта ни е с националната кампания да наберем необходимите средства за закупуване на стартовия пакет сензори и трансмитери за децата с диагноза Диабет тип 1 и да се докажат предимствата на иновативните технологии за контрол и постигане на условно здраве,обясни Мариета Павлова. Следващата стъпка е те да бъдат включени в списъка за реимбурсиране от здравните каси на България и Румъния, допълни Борис Георгиев, президент на Лайънс клуб Плевен.

От днес за периода на кампанията е открита национална дарителска линия DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори.

В Плевен велосипедистите, участници в сухопътния маршрут на  „Похода срещу диабета”, ще бъдат посрещнати на 1 април около 11 часа. Лайънс клуб Плевен и Лайънс клуб Плевен Огледало са подготвили програма по повод събитието, в която ще се включат мотористите от мотоклуб „Огнени сенки” – Плевен с мотошествие за посрещане на велосипедистите, съобщи Мариела Иванова, вицепрезидент на Лайънс клуб „Огледало”. На помощното игрище до стадион „Плевен” от 8 до 10 часа ще има полети с привързан балон.  От 11 до 15 часа на площад „Възраждане” ще бъде организиран информационен пункт за раздаване на материали, свързани със захарния диабет. Със съдействието на студенти от Медицинския университет  Лайънс клуб Плевен организира безплатно измерване на кръвна захар. На площад „Възраждане”, с фанфарния оркестър на НУ „Христо Ботев”, ще бъдат посрещнати участниците във велопохода.  Ще има изпълнения на танцова формация и повеждане на „Сладко хоро”.

Ще бъде организиран също благотворителен базар, на който ще се предлагат десерти за диабетици, изработени от дамите от Лайънс клуб Плевен Огледало. От базара ще може да се купи книга със здравословни рецепти на специалиста по хранене Албена Дамянова, продукти с логото на похода. За най-малките ще има арт работилница за оцветяване на дървени фигурки. Помощници ще бъдат малките творци от школа „Таланти”.

Всички събрани средства от атракциите и благотворителния базар, както и доброволните дарения на граждани и организации ще бъдат използвани за каузата на похода и закупуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1.

Прочетете също:

Плевен е домакин на кампанията „35 години Еразъм“ 

Центърът за развитие на човешките ресурси, в ролята си на Национална агенция по Програмите на ...