Начало / Образование / Научна конференция за новите подходи в общественото здраве организира Медицински университет – Плевен

Научна конференция за новите подходи в общественото здраве организира Медицински университет – Плевен

По повод 15 години от създаването на Факултет „Обществено здраве“ – второто структурно звено на Медицински университет – Плевен, ще бъде проведена онлайн Юбилейна научна конференция с международно участие на тема „Нови подходи в общественото здраве и здравната политика“.

В юбилейния научен форум, който ще се проведе от 26 до 28 ноември,  ще вземат участие 6 международни експерти в областта на общественото здраве и биоетиката и 125 български участници. В програмата са включени 6 пленарни лекции и 2 уъркшопа на чуждестранни гости. В рамките на конференцията са предвидени 10 паралелни сесии по 11 тематични направления в областта на общественото здраве, в които са включени близо 100 презентации на български участници от медицинските университет в Плевен, Варна и Пловдив, Националния център по обществено здраве и анализи, Югозападен университет – Благоевград, Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора и Бургаски университет „Проф. Асен Златаров“.

Първата пленарна лекция е на Президента на Европейската асоциация по обществено здраве д-р Ивета Нагьова, посветена на значимостта на обединените усилия на всички обществени и научни структури за подобряване на общественото здраве. С пленарна лекция на тема „Към ефективен контрол на хипертонията в страните с нисък и среден доход: перспективите на центрираните към хората здравни грижи“ участва проф. Дина Балабанова от Лондонско училище по хигиена и тропическа медицина, което е най-старото училище по обществено здраве в Европа. Проф. Джон Кинсман от Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) в Стокхолм ще проведе интерактивен 4-часов уъркшоп по „Качествени методи на научни проучвания“. Друг 4-часов уъркшоп, посветен на систематичните прегледи в съвременния бум на информация, ще реализира доц. Мирослав Клугар от Чешкия Национален Институт по медицина базирана на доказателствата и транслационни знания. В пленарно заседание и дискусия на тема „Акценти върху медицинската етика в Източна Европа“ участват проф. Кристина Гаврилович от Университета по медицина и фармация в Яши, Румъния и д-р Йеромир Маточек от Третия Факултет по медицина на Charles University, който е най-старият и най-голям университет в Чехия.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...