Начало / Култура / Най-доброто от българските сцени ще представи второто издание на фестивала „Шарено петле” (програма)

Най-доброто от българските сцени ще представи второто издание на фестивала „Шарено петле” (програма)

11 спектакъла за деца и възрастни са селектирани за участие във Втория фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле”, който ще се проведе в Плевен от 4 до 8 юли. Почти всички спектакли, които плевенската публика ще може да види, са участвали в международни фестивали  и са печелили престижни награди, подчерта Калина Вагенщайн, основен селекционер на фестивала. При подбора селекционният екип се е стремял да покаже многообразието на този вид театър, водейки се на първо място от художествената стойност на спектаклите и от това да има представления за всички възрасти, каквото е изискването на фестивала, допълни Вагенщайн.

Тази година афишът включва няколко проекта, които излизат от обичайната театрална форма и публиката ще е съучастник в създаването на представлението, а не само пасивен наблюдател.

Такова ще е представлението „Чисто” на Християн Бакалов, който работи във Франция и Белгия. На фестивала, заедно с Театралната студия към ДКТ „Иван Радоев” и плевенски актьори, той ще представи един артистичен експеримент, който съчетава визуално изкуство, движенчески театър и пърформанс.  Негова е идеята и за инсталацията, която вече се изгражда над входа на Драматичния театър.

В дните на фестивала в Плевен ще гостуват театрални трупи от Бургас, Смолян, София, Стара Загора, Видин и Плевен.

Входът за всички събития от фестивалната програма е свободен. От днес, от 17 часа могат да се вземат безплатни покани от касата на театъра. Ще бъдат давани до 4 покани на семейство.

Фестивалът ще открие Държавен куклен театър – Стара Загора с постановката на Боньо Лунгов – „Фолклорна магия”, подходяща за цялото семейство.

Ще има отново детско арт ателие, в което малчуганите ще могат да изработят кукли от конци. Основен персонаж ще е шареното петле,символ на плевенския фестивал.

Новост тази година е, че ще има международен наблюдател – млада критичка от Съюза на театралните дейци в Русия. Идеята е тя не само да популяризира фестивала чрез публикации, но и да предложи представление от Русия, което да бъде включено в селекцията на следващото издание на „Шарено петле”, както не е изключена възможността някой от показаните спектакли да получи покана за гостуване на руска сцена.

Нашата цел е да надграждаме с всяко следващо издание на фестивала, подчерта директорът на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев. Той припомни, че кукленият театър в Плевен е създаден през 1959 г. и със сегашното издание на фестивала „Шарено петле” ще бъде отбелязана 60-годишнината на кукленото изкуство в Плевен.

Фестивалът се организира от Община Плевен в партньорство с Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и със съдействието на Фондация „Арт Офис“.

Прочетете също:

Предстои нов избор на превозвачи по автобусни линии за 10 маршрутни разписания от квотата на Община Плевен

Да се проведат обществени поръчки за обществен превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, ...