Акценти
Начало / Политика / Найден Зеленогорски: Опасността две десни формации да се явят на Евроизборите става все по-видима

Найден Зеленогорски: Опасността две десни формации да се явят на Евроизборите става все по-видима

Времето до Евроизборите намалява и с всеки изминал ден опасността вместо широко дясно обединение на вота да се явят две десни формации е все по-голяма. Това заяви Найден Зеленогорски, зам.-председател на Движение България на гражданите на пресконференция днес. Той поясни, че в широкото дясно пространство трябва да се включат ДБГ, Демократична България, СДС, БЗНС, БНД и др. и това би дало възможност един или двама десни евродепутати да влязат в новия ЕП.
Той обобщи, че целта на десните трябва да е единство на местните избори, отстояване на извоюваните позиции в местната власт, спечелване на кметското място в София и предсрочен парламентарен вот, който да разбие политическото статукво на ГЕРБ, БСП и ДПС.
Според председателя на ДБГ Димитър Делчев партията вече не разчита на обещания за коалиция, а е дошло времето за конкретни действия. В последните месеци ние от ДБГ многократно подавахме ръка на десните партии, проведоха поредица общи събития, включително и подписахме декларация за машинното и дистанционното електронно гласуване. Но вече не вярваме на декларации, а на конкретни действия, подчерта Делчев. Ако не се постигне обединението, близо 500 хил. българи ще останат без представителство в ЕК, а гласовете им ще се преразпределени между големите партии, така както се случи на парламентарния вот, припомни Зеленогорски.
От ДБГ подчертаха, че вече стартират общинските събрания за номинации за
листата за Евроизборите.
Оценката на ДБГ за изминалата 2018 г. бе категорична. Това бе година, белязана от скандали, които издават невъзможността на управляващите да се справят с основните проблеми на България – корупция, еднолично управление, некомпетентност, забавени реформи във всички сфери, в които се наливат пари, за да се потуши недоволството. Като примери бяха дадени сривът в търговския регистър, провалът с въвеждането на винетките,
отказът от електронно и осакатяване на машинното гласуване, промените в антикорупционния закон, въвеждането на гражданската конфискация, непрекъснатите ремонти, белязани с корупция и др.
Виолета Донева, член на Изпълнителния съвет на ДБГ, обяви, че партията ще поиска достъп до обществена информация по два въпроса. Първият е дали Марк Жирардели е бил съветник на министъра на туризма по време, когато е водил преговори за придобиване на собствеността върху Юлен, което е ясен знак за конфликт на интереси. Второто искане за достъп до обществена информация ще е до министър Нено Димов във връзка със скандала с унищожаване на дюните край къмпинг Смокиня. Искаме да знаем защо те са били частна собственост и колко от това природно богатство на България е в частни ръце, което е нарушение на закона, заяви Донева. Тя обобщи, че е необходимо изграждането на изцяло нова система на управление на държавата, основана на ясна стратегия, която да гарантира системен и ефективен контрол на всеки управленски етап.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...