Акценти
Начало / Общество / Музеите в Плевен и Кнежа се включват в Международната нощ на прилепите

Музеите в Плевен и Кнежа се включват в Международната нощ на прилепите

За 19 път България ще отбележи Международната нощ на прилепите. В честването ще участват над 20 организации, институции и граждански групи. В Плевен това ще се случи на 28 септември, когато от природозащитната организация „Зелени Балкани” и Регионален исторически музей – Плевен ще очакват всички желаещи да се включат в инициативата между 11 и 16 часа в Музея за прилепни занимания. На 30 септември в Кнежа в Общинския исторически музей организаторите от ЦИЗП – БАН и „Зелени Балкани” ще очакват малки и пораснали деца от 18:00 часа. Събитието ще включва презентации за прилепите, изложба, викторина и арт работилници.
Мероприятията по отбелязването на Международната нощ включват презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини и филми, които ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите. Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г. за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Прочетете също:

„Приключенията на Пинокио” оживяват в Плевен

Вечната история на италианския писател Карло Колоди „Приключенията на Пинокио”, която вече повече от столетие ...