Начало / Крими / Мотоциклетист рекордьор заснеха камери на КАТ

Мотоциклетист рекордьор заснеха камери на КАТ

Стационарна камера на КАТ – Плевен, монтирана на Околовръсния път за София, е заснела подобрен рекорд на дързък мотоциклетист. В рамките на десет дни мотоциклетът профучал два пъти край записващото устройство – първия път със скорост 186 км/ч, а втория – с 200 км/ч., при разрешена скорост в участъка от 90 км/ч. „Сега този рекордьор ще получи снимка и електронен фиш за глоба”, поясни началникът на сектор „Пътна полиция” – Плевен гл.инспектор Йордан Дундаков.  .

Според закона, след превишаване на позволената скорост с над 50 км/ч, за всеки 5 км/ч над позволеното се начислява глоба от 50 лв. Това означава, че само за едното нарушение глобата за мотоциклетиста рекордьор е около 700 лв.

От КАТ отчитат, че събираемостта на глобите от електронни фишове е много голяма – около 70%.

КАТ „Пътна полиция” – Плевен разполага с четири мобилни системи за  записване и заснемане на нарушения за превишена скорост. Една от системите е оборудвана със софтуер, с помощта на който по регистрационния номер на автомобила веднага се получава информация за платена застраховка „Гражданска отговорност”. Ако застраховката не е платена, автомобилът се спира и се съставя акт на собственика му. За  целия месец март с тези четири системи са установени 2 300 нарушения за превишена скорост. А със стационарната камера, с която е засечен и въпросният мотоциклетист, за четири седмици засечените с превишена скорост са 2 230. В дните с интензивен график средно със стационарната камера за денонощие се засичат около 200 нарушители.

Гл. инспектор Йордан Дундаков обясни, че най-голям брой нарушители са заснети в първите дни, когато е поставена стационарната камера. „Но тъй като чрез интернет водачите веднага разпространяват местонахождението на тези устройства, има идея да бъдат сложени допълнителни кабинки, за да не се знае къде точно е камерата. На главния път ще има 6 такива места”, уточни Дундаков.

А до 2013 г. на територията на Плевенска област ще има девет стационарни системи за видеонаблюдение.

Прочетете също:

Ефективно наказание за осъден за нарушаване на карантинните мерки

Ефективно наказание лишаване от свобода ще изтърпи осъден за нарушаване на карантинните мерки по обвинение ...

Един коментар

  1. Лазар Петров

    Хубаво е че този мотоцеклетист го е хванала камерата но изпратети Ваши контролни органи на //кръстовището на ул,Д,Константинов и ул,Цар Симеон// за да видите ежедневно колко нарушения се правят и дори съм виждал Ваши коли спрели в този участък не им прави впечатление,