Начало / Крими / Мотоциклетист рекордьор заснеха камери на КАТ

Мотоциклетист рекордьор заснеха камери на КАТ

Стационарна камера на КАТ – Плевен, монтирана на Околовръсния път за София, е заснела подобрен рекорд на дързък мотоциклетист. В рамките на десет дни мотоциклетът профучал два пъти край записващото устройство – първия път със скорост 186 км/ч, а втория – с 200 км/ч., при разрешена скорост в участъка от 90 км/ч. „Сега този рекордьор ще получи снимка и електронен фиш за глоба”, поясни началникът на сектор „Пътна полиция” – Плевен гл.инспектор Йордан Дундаков.  .

Според закона, след превишаване на позволената скорост с над 50 км/ч, за всеки 5 км/ч над позволеното се начислява глоба от 50 лв. Това означава, че само за едното нарушение глобата за мотоциклетиста рекордьор е около 700 лв.

От КАТ отчитат, че събираемостта на глобите от електронни фишове е много голяма – около 70%.

КАТ „Пътна полиция” – Плевен разполага с четири мобилни системи за  записване и заснемане на нарушения за превишена скорост. Една от системите е оборудвана със софтуер, с помощта на който по регистрационния номер на автомобила веднага се получава информация за платена застраховка „Гражданска отговорност”. Ако застраховката не е платена, автомобилът се спира и се съставя акт на собственика му. За  целия месец март с тези четири системи са установени 2 300 нарушения за превишена скорост. А със стационарната камера, с която е засечен и въпросният мотоциклетист, за четири седмици засечените с превишена скорост са 2 230. В дните с интензивен график средно със стационарната камера за денонощие се засичат около 200 нарушители.

Гл. инспектор Йордан Дундаков обясни, че най-голям брой нарушители са заснети в първите дни, когато е поставена стационарната камера. „Но тъй като чрез интернет водачите веднага разпространяват местонахождението на тези устройства, има идея да бъдат сложени допълнителни кабинки, за да не се знае къде точно е камерата. На главния път ще има 6 такива места”, уточни Дундаков.

А до 2013 г. на територията на Плевенска област ще има девет стационарни системи за видеонаблюдение.

Прочетете също:

38 са пожари в стърнища и сухи треви в областта са гасили огнеборците в края на миналата седмица

Екипи на РДПБЗН – Плевен са локализирали и погасили запалени отпадъци и нискостеблена растителност в ...

Един коментар

  1. Лазар Петров

    Хубаво е че този мотоцеклетист го е хванала камерата но изпратети Ваши контролни органи на //кръстовището на ул,Д,Константинов и ул,Цар Симеон// за да видите ежедневно колко нарушения се правят и дори съм виждал Ваши коли спрели в този участък не им прави впечатление,