Акценти
Начало / Образование / МОН публикува за обществено обсъждане проектите на учебни програми за І и V клас

МОН публикува за обществено обсъждане проектите на учебни програми за І и V клас

Министерството на образованието и науката публикува за обществено обсъждане проектите на учебни програми за І и за V клас. Обсъждането е във връзка с разпоредба от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), според която учениците, които през учебната 2016 – 2017 г. ще постъпят в І и в V клас, ще се обучават по училищни учебни планове и по учебни програми, утвърдени при условията и по реда на цитирания закон. Предвид това и срокът, заложен в Закона, който е 7 месеца за внасяне на проектите на учебници и учебни комплекти за І и за V клас, на електронната страница на МОН е представено за обществено обсъждане в едномесечен срок проекти на учебни програми. Те са публикувани в рубриката „Проекти на документи“.

От Министерството на образованието и науката уточняват, че са се съобразили с рамката на закона, според която общият брой на задължителните и избираемите часове за една учебна седмица не може да бъде по-малко от 22 часа и не повече от 32 часа. Същевременно Министерството е положило максимални усилия за постигане на балансирано изучаване на всички общообразователни предмети, за да могат учениците да получат необходимите знания.

Въпреки това министърът на образованието приканва за мнения и становища по публикуваните проекти на държавните образователни стандарти за учебния план, общообразователната подготовка и познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, тъй като тече срокът за обществено обсъждане.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...