Начало / Култура / Младежко сдружение с идея  за създаване на 3D музей на Освобождението в Плевен

Младежко сдружение с идея  за създаване на 3D музей на Освобождението в Плевен

От Сдружение „Младежки европейски инициативи” са си поставили амбициозната цел на 10 декември тази година в Плевен да отвори врати частен 3D музей на Освобождението. За да научим повече за идеята, разговаряме с председателя на Сдружението  Йордан Христов:

Какво ще представлява 3D музеят и какво ще могат да видят в него посетителите?

– 3D музеят ще бъде пресечна точка между иновативни технологии и история. С напредване на технологията на 3D принтерите, станаха възможни създаването на картини, фигури и дори пресъздаване на цели битки. Живеем във времена, когато младите хора са отегчени и не обръщат внимание на историята, не заради самата нея, а заради начина, по който се поднася тя на тяхното внимание. Колкото и да е странно на някои хора, съвременните технологии изпреварват епохата на книгата. Днес музеите по света се съревновават кой по- интерактивно ще предаде информацията на посетителите. Затова и ние решихме, че ще потърсим начин да привлечем вниманието на младежите, като пресъздадем исторически личности и събития, чрез иновативни технологии.

Скъпо ли едно такова начинание?

– Ако погледнем финансово на проекта – да. Ако обаче искаме историята да не бъде подменена от исторически неистини и  държим бъдещето поколение да знае и познава историята си – със сигурност не!

Къде ще се помещава музеят и как смяташ да финансирате идеята?

Ген. Тотлебен

– За сега ще се обърнем към Кмета на Плевен и Общински съвет Плевен с молба за безвъзмездно ползване на сграда, която да превърнем в културен младежки дом и музей. А колкото до цената – тя се определя от няколко фактора – колко картини и снимки на човека ще бъдат намерени и използвани за създаването на 3D образа и колко голяма ще бъде самата фигура. Например между 1000 и 1500 лева ще струва 3D проект на фигурата на ген.Тотлебен. Идеята ни е да създадем каталог, по който всеки желаещ може да направи дарение и попълни музея ни с още един експонат. Интересът е голям и вече има няколко политици и бизнесмени, които изразиха готовност да дарят необходимите средства за пресъздаването на определени моменти от войната, като битката на Шипка, битката за Плевен, и др.

Прочетете също:

В Плевен започна третото издание на фестивала „Шарено петле”

Днес паркът на Регионалният исторически музей беше изпълнен с детска глъч. Малчуганите и техните родители ...