Начало / Култура / Младежкият парламент инициира национална подписка за увеличаване на ученическите стипендии

Младежкият парламент инициира национална подписка за увеличаване на ученическите стипендии

Младежкият градски парламент /МГП/ в Плевен ще инициира национална подписка за повишаване на стипендиите на учениците. За организирането на подписката ще бъдат привлечени всички младежки парламенти в страната. Това научихме от Деница Гетова,  координатор на комисия „Връзки с обществеността“ към МГП, който в края на миналата седмица проведе свое редовно отчетно-изборно събрание. По време на събранието стана ясна и друга съвместна инициатива на Младежкия парламент, този път с младежката структура на Ротари клуб – Интеракта Плевен. Съвместният проект е под мотото „Бъдещето на Плевен“ и цели преоткриване на младите таланти на Плевен. На 9-ти май, Деня на Европа, от 7.30 часа пред Мавзолея ще бъде дадено началото на конкурса за таланти с пускането на балони с хелий, към които ще бъдат прикрепени послания, символизиращи младежките мечти. По-късно през деня ще се проведат кастингите в три категории – за изпълнител, за рисунка и есе. Участниците ще бъдат оценявани от жури, в състава на което ще има режисьор, художник, певец и преподавател по български език.  Наградите за призовите места са доста примамливи: есето ще бъде публикувано във вестник, картината ще се даде на търг, а на изпълнителя на най-добрата песен ще бъде предложен студиен запис.

Младежкият парламент ще се включи активно и в предстоящата на 12 май инициатива „Да почистим България”.

В края на месец май МГП ще участва във фестивал, посветен на Цели на хилядолетието за развитие, на който плевенските младежи ще акцентират върху проблема за децата в Африка. С този проект МГП ще участва в национален конкурс.

Това са само част от дейностите, които парламентът ще реализира до следващия отчетен период. В хода на събранието членовете на Младежкия парламент гласуваха промени в Устава на организацията. Едната се отнася до увеличаване на възрастта за членство до 25 години. Друга поправка в Устава беше направена с цел дисциплиниране на членовете и според нея, който не е присъствал на четири поредни заседания на комисията си, без да има уважителна причина за поне едно от тях – подлежи на изключване.

В края на събранието бяха приети 15 нови членове на парламента, а на Весела Михайлова, Иван Георгиев,  Мари Илиева, Николай Конярски  и Тонислав Джунински бяха връчени сертификати за почетни членове за заслуги в изграждането и работата на Младежки градски парламент – Плевен, както и за проява на изключителни качества, идейност и отговорност при поставените задачи.

Гости на общото събрание на МГП бяха зам.-областният Тошко Гетов, Йонита Иванова – директор на дирекция „Образование и култура“ в Община Плевен, Искра Ганева – президент на Ротари клуб – Плевен.

Прочетете също:

Започна попълването на Националната система „Живи човешки съкровища”

Министерството на културата стартира процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” ...