Акценти
Начало / Общество / Министър Каракачанов: Българската армия не е само декор по време на паради

Министър Каракачанов: Българската армия не е само декор по време на паради

Предстои ни на всички нас да докажем, че българската армия не е само декор по време на паради. Българската армия е онази институция, на базата на която се крепи държавността ни, която е призвана и ще бъде основен стълб на сигурността, независимостта и суверенитета на РБългария. Това каза днес в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов в приветствието  си към завърналия се от мисия в Афганистан 36-и български контингент. Той поздрави участниците в контингента с добре изпълнената мисия, която е допринесла за повишаване уменията и знанията им, които се трупат при подобни мисии.

На тържествения ритуал по официалното посрещане на 36-ия български контингент в Афганистан присъстваха още началникът на отбраната генерал Андрей Боцев,  заместник – командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, заместник-командирът на Сухопътните войски  бригаден генерал Валери Цолов, кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, областният управител Мирослав Петров и още представители на местната и държавната власт.

По време на церемонията бяха връчени награди на отличили се по време на мисията военнослужещи.

36-ият български военен контингент се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В състава му са включени до 160 военнослужещи от Сухопътните войски и 68-ма бригада „Специални сили“.

По време на мисията те изпълняваха задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев от Съвместното командване на силите, а командир на ротата – майор Велин Кехайов от 4-и механизиран батальон от Единен център за начална подготовка – град Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...