Акценти
Начало / Образование / Международна научна конференция за студенти и млади лекари започва днес в Плевен

Международна научна конференция за студенти и млади лекари започва днес в Плевен

От днес до 30 септември Медицински университет – Плевен ще е домакин на ХIX-то издание на традиционния младежки научен форум – Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която тази година ще е под мотото “Inspire Greatness”. Програмата на събитието е  с акцент върху най-новите постижения в областта на медицината и иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика. Участие ще вземат водещи български и чуждестранни учени.

Форумът дава възможност на студентите и младите изследователи да определят посоката на своите образователни и научни интереси, да развиват креативност и да споделят идеи за хибридни и дигитални инициативи чрез прилагане на модерната технологична база на университета.

Тази година броят на активните участници в международния младежки форум е над 250, сред които има чуждестранни гости от Грузия, Турция, Америка, Германия и Бангладеш. Участие ще вземат студенти и преподаватели на МУ-Плевен, както и представители на медицинските университети в София, Варна и Пловдив.

Конференцията стартира днес, 26 септември, със Седмото Есенно училище по иновации в медицината, посветено на новите подходи за персонализирано лечение в областта на детското здраве, респираторните заболявания, нефрологията и кардиохирургията. На 27.09.2022 г. (вторник) в 16:00 ч. ще се състои Официална церемония по откриването на младежкия форум, която ще завърши с академична лекция на проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, по покана на ръководството на МУ-Плевен.

В научното събитие ще вземат участие 20 гост-лектори и модератори на работни срещи от водещи медицински университети и центрове в страната и чужбина. Сред тях са възпитаникът на МУ – Плевен – проф.д-р Принц Ананд – директор на Център по трансплантации, MUSC Lancaster; Професор по медицина и хирургия, Отделение по Нефрология и трансплантационна хирургия, MUSC, Чарлстън, Южна Каролина, САЩ, и проф. Улрих Мартин – Ръководител на Изследователски център по сърдечна, гръдна, трансплантационна и съдова хирургия (HTTG); Ръководител на изследователска лаборатория за биотехнологии и изкуствени органи (LEBAO), Лайбниц; Медицински факултет, Университет Хановер, гр. Хановер, Германия.

Гост-лекторите от университети и научноизследователски центрове в България са: проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н., Председател на Българско дружество по Микробиология, гр. София; проф. д-р Георги Момеков, дф, Председател на Българското научно дружество по фармация и доц. д-р Тодор Попов, д.м., Катедра „УНГ болести и хирургия на глава и шия”, МУ-София, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, гр. София.

Младежкият научен форум е традиционен за МУ-Плевен и се провежда от 2002 г. като утвърдена международна платформа за представяне на оригинални научноизследователски резултати от български и чуждестранни участници. Събитието дава възможност за обсъждане на иновации в областта на съвременната медицина, за дискусии върху интересни случаи от клиничната практика и проведени проучвания от кръжочната дейност, както и за споделяне на проектни и образователни инициативи в сферата на здравеопазването.

 

 

 

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...