Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Меглена Кунева: Поставяме в опасност местните избори, ако не възстановим органите и правилата за вземане на решения в РБ 

Меглена Кунева: Поставяме в опасност местните избори, ако не възстановим органите и правилата за вземане на решения в РБ 

Изключително важно е да възстановим легитимните органи на Реформаторския блок и да започнем да взимаме решения по ясни правила. Това заяви на пресконференция днес в Плевен вицепремиерът по европейските въпроси и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Тя съобщи, че вчера е приета позиция на Изпълнителния съвет на ДБГ, с което Движението настоява за допълнителни стъпки за консолидацията на Блока.

Тя посочи, че според учредителното споразумение от края на 2013 г. като легитимен орган за взимане на решения е записан изпълнителният съвет на РБ. Той обаче не е заседавал от година за сметка на председателския съвет, а голяма част от решенията се взимат на заседания на парламентарната група и министрите. Меглена Кунева посочи, че трябва да бъде възстановена и работата на легитимен Граждански съвет. Тя беше категорична, че РБ е сложна структура от пет партии и именно за това са необходими ясни правила. Според нея фактът, че все още няма единна регистрация се дължи до голяма степен и на липсата на Изпълнителен съвет, в който да се взимат решенията.
Зам.-председателят на ДБГ и ръководител на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски коментира, че партиите в Блока работят за постигане на единство във възможно най-много общини. По думите му ако 4 от петте партии на РБ в дадена община успяват да постигнат съгласие, това е достатъчно, а другите спорове трябва да се решават на арбитраж между централите в София.

Меглена Кунева не скри, че има общини в страната, в които РБ няма да има единна кандидатура. Като основна причина за това тя посочи съществуващи натрупвания във времето.

Меглена Кунева и Найден Зеленогорски дадоха Плевен за пример за консолидация на блока, където всички партии от РБ, а и други извън Блока, застанаха зад кандидатурата на Георг Спартански.

Кметският пост не е самоцел, а средство за постигане на политики, коментира самият Спартански. Той отново посочи петте принципа за добро управление на общината – почтеност, прозрачност, принципност, прагматичност, професионализъм, които сегашните управляващи на Плевен не спазват.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...