Начало / Общество / МВР – Плевен с превантивни мерки за нормалното провеждане на Деня на независимостта

МВР – Плевен с превантивни мерки за нормалното провеждане на Деня на независимостта

Взети са всички необходими мерки за нормалното и безпроблемно провеждане на Националния празник Независимостта на Република България – 22 септември и свързаните с него почивни дни. Подробности за създадената организация даде днес на брифинг в сградата на ОДМВР – Плевен гл. инспектор Ивайло Иванов – началник на сектор „Пътна полиция“ ОДМВР – Плевен.
Своевременно ще бъде получавана информация за местата и характера на мероприятията, свързани с празника и с други публични прояви. Проведени са срещи с органите на местната власт за предприемането на съвместни мерки по опазване на обществения ред и сигурност при провеждане на мероприятията. Проведени са срещи с лица, извършващи частна охранителна дейност в районите, където се очаква да се състоят публичните мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропусквателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация с териториалните полицейски структури. В различни направления са планирани специализирани полицейски операции за противодействие на правонарушения. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е завишен контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти.
По време на предвидените публични прояви общественият ред ще се осигурява със силите на Охранителна полиция по места.
В Районните управления на МВР ще работят групи за бърза реакция при сигнали за произшествия и престъпления.  Криминалистите обръщат внимание на гражданите, че телефонните измамници се активизират през празнични дни. Остава препоръката към жителите на областта да не влизат в контакт с непознати лица по телефона и да не предават по никакъв повод поискани им пари. Да бъдат бдителни за съмнителни лица на места с присъствие на много хора и да помолят близки да наглеждат жилищата им, ако ще отсъстват през празничните дни.
Пътна полиция при ОДМВР-Плевен предприема мерки за осигуряването на безопасно движение по пътищата в областта за периода от 20 септември до 23 септември и охрана на обществения ред в населените места. Главен инспектор Ивайло Иванов разясни предприетите мерки за ограничаване на пътно-транспортния травматизъм. Патрулни автомобили и полицейски служители ще подпомагат движението по пътищата в цялата област, ще осъществяват контрол за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места, употреба на алкохол и упойващи вещества от водачите, използването на обезопасителни колани и системи. В тези операции ще се включат всички полицейски участъци и Районни управления на МВР при ОДМВР – Плевен.
На 20 септември от 12 до 20 часа и на 21 септември от 8 до 12 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на големите градове, както и при изходите на град Плевен – в посока град София, град Русе и град Ловеч. Същата организация е създадена и за последния почивен ден – 23 септември, за времето от 14 до 20 часа, когато се очаква обратен трафик – в посока големите градове. Ще бъдат осигурени екипи от служители, които да осъществяват засилен контрол на движението по първокласната и второкласната пътна мрежа на територията на областта. През последния работен и последния почивен ден усилията на пътните полицаи ще са насочени към подпомагане на трафика по основните направления и главния път. В почивните дни се предвижда и провеждане на специализирана полицейска операция, насочена срещу шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, ще се проверява и за правоспособността на водачите. Проверките ще се извършват по всички пътища и малките населени места.
От 20 до 23 септември по всички направление в Плевенска област ще има засилен контрол на скоростните режими. При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват всички налични технически средства в ОДМВР – Плевен за контрол на скоростните режими. Служителите на пътна полиция ще извършват проверки относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби.
От сектор „Пътна полиция“ призовават водачите на моторни превозни средства да спазват скоростните режими и правилата за безопасно движение, както и да бъдат търпеливи, ако на места се получат затруднения в придвижването.
Главен инспектор Ивайло Иванов обяви, че ОДМВР – Плевен тази година ще бъде домакин на Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2019“. Официалното откриване на събитието ще бъде на 28 септември от 10 часа на площад „Възраждане“ в областния град.

Прочетете също:

От март билетчето за тролей в Плевен вече ще е 1.50  лв.

Билетът за пътуване в тролейбусния транспорт в Плевен се променя от 1.00 лв. на 1.50 ...