Начало / Култура / Мартин Митев за галерия „Колекция Светлин Русев”: Горд съм, че Плевен има този храм на изкуството

Мартин Митев за галерия „Колекция Светлин Русев”: Горд съм, че Плевен има този храм на изкуството

 

Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев се срещна с директора на галерия Дарение „Колекция Светлин Русев” Мария Мескин. Посещението бе във връзка с участието на Галерията в тазгодишната инициатива „Европейска нощ на музеите и галериите”, когато вратите на галерията бяха отворени за посетители от 18 до 24 часа. По време на срещата двамата разговаряха за проблемите около съхранението на шедьоврите и състоянието на сградата, която е архитектурен паметник на културата с национално значение.

„Силно съм впечатлен от шедьоврите в колекцията и бих се радвал всеки един плевенчанин и гост на нашия град да посети и види това духовно богатство. Горд съм, че в Плевен имаме този храм на изкуството“, заяви Мартин Митев.

В началото на срещата Мария Мескин припомни, че дарението е разположено в един истински архитектурен шедьовър, като сградата е предоставена за нуждите на колекцията от Общината. „Това е най-подходящият подслон, защото сградата е уникална, тя е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров“, разказа Мария Мескин. Относно състоянието на сградата тя сподели, че една от последните придобивки на галерията са климатици в подкуполното пространство, където е показана експозицията с графики и скулптури. Проблеми е имало и с покрива на галерията, като следите от това ясно се виждат и в момента на много места по стените на галерията. Въпреки проблемите обаче галерията продължава своята мисия да съхранява това културно богатство, а книгите за посетители и впечатленията, споделени в тях, са едно от доказателствата за това.

„Бъдете сигурна, че Плевен оценява цялото това духовно богатство, което съхранявате тук с толкова много любов и грижи. Запознат съм и с проблемите около сградата в годините назад. Мога да ви уверя, че в мое лице и в лицето на местната управа на Плевен може да разчитате винаги на подкрепа“, заяви Мартин Митев. Той разгледа с интерес цялата колекция, като по време на обиколката беше придружават от Мария Мескин. В началото на обиколката присъства и скулпторът проф.Кирил Мескин.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...