Акценти
Начало / Образование / Малчугани от ДГ „Юнско въстание” в Плевен се учат как да засаждат и отглеждат цветя

Малчугани от ДГ „Юнско въстание” в Плевен се учат как да засаждат и отглеждат цветя

Проект на тема „Зелена занималня – вече съм голям, цветя засаждам и отглеждам сам“ стартира група „Мечо Пух“ в детска градина „Юнско въстание“. Децата самостоятелно засадиха луковици на нарциси, като за саксии използваха специално подготвени рециклирани кофички. Те всеки ден се грижат за цветята и благодарение на това вече  се радват на поникналите нарциси. Малките момичета и момчета научиха какви са необходимите условия за растеж и развитие на растенията и колко важна за живота е светлината.

„За осъществяването на проекта сме заложили на вродената връзка между подрастващите и природата, която стимулира сетивата и чувствата. Засаждането и полагането на  грижи за отглеждането на цветя дава възможност у децата да се формира усещане за значимост и увереност, че може да се справят сами“ – обясняват учителките на група „Мечо Пух“  .  Децата са особено старателни при отглеждането на цветята, защото те са и техният специален подарък  за майките по случай осми март. Една от целите, към които се стреми педагогическият екип на група „Мечо Пух“ е изграждането на осъзната взаимовръзка между децата и природата. Това се осъществява чрез организиране на игри и пикници на открито през топлите дни, а през студените месеци – оформяне  на природен кът в занималнята.

Учителките са убедени, че предучилищната възраст е времето, в което трябва да се изгради  устойчива  връзка на децата с природата, формиране на чувство за необходимост от постоянен контакт с нея и полагане основите на екологична култура и природосъобразен начин на живот.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...