Акценти
Начало / Култура / Лекция „Въведение във френската драматургия” представи тенденциите във френския театър за последните четири -пет столетия

Лекция „Въведение във френската драматургия” представи тенденциите във френския театър за последните четири -пет столетия

Борба на епохите, правила на писане и извеждане на преден план на разум, чувства, символи или реалност, типизация на персонажите или тяхната индивидуализация – това в най-груби линии очертава историческия ход на развитие на френската драматургия. На лекцията „Въведение във френската драматургия”, водена от театроведът Елена Ангелова, присъстваха плевенчани, изкушени от любопитството да научат повече за френските драматургични традиции.

Представяйки характеристиките на Класицизъм, Просвещение, Романтизъм, Символизъм, Натурализъм, Елена Ангелова запозна аудиторията с развитието на театъра до днес. Получи се чудесен диалог, базиран на оценките на театралните критици и откъси от произведения, дори и самоанализ за творческите постижения  на едни от най-големите имена във френския театър – Боало, Молиер, Мариво и др.

Лекторът Елена Ангелова насочи вниманието на присъстващите към симбиозата между исторически събития и тенденции в драматургията. В края на разговора, посветен на тенденциите във френския театър, които за епохата на класицизма се диктуват именно от двора на Луи  XIV, публиката прояви интерес и към най-актуалното, което се случва на френския театрален хоризонт. Театърът на 21-ви век е плод на творчески избор. Той по скоро носи индивидуалния характер на отделния творец, обясни Елена Ангелова. По думите й своя отличителен почерк в съвременния облик на френското драматургично изкуство оставя  един от най-добрите български театрални режисьори Галин Стоев, който през 2017 година застана начело на театъра в Тулуза. Той от години живее в чужбина и често поставя спектакли в парижкия театър „Комеди Франсез“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...