Начало / Образование / Курсанти от ВВВУ „Г. Банковски” и ученик от МГ „Г. Милев” сред стипендиантите на фондация „Еврика” за 2023 г.

Курсанти от ВВВУ „Г. Банковски” и ученик от МГ „Г. Милев” сред стипендиантите на фондация „Еврика” за 2023 г.

За двадесета поредна година фондация „Еврика“ определи студенти и ученици с постижения в 11 области на знанието, които ще получат годишни стипендии  на името на известни български учени.

За 2023 г. стипендии в размер на 3000 лв. получават и двама курсанти третокурсници от ВВВУ „Георги Бенковски“.

Стипендия за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката на името на акад. Димитър Мишев ще получи Радина Бодурова от ВВВУ „Г. Бенковски“ – Д. Митрополия. Тя е курсант сержант, специализация „Ръководител полети-/Щурман управление на въздушното движение/“;

Стипендия за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на машиностроителните технологии на името на акад. Ангел Балевски  получава Борислав Иванов от ВВВУ „Г. Бенковски“ – Д. Митрополия. Той е курсант сержант , специализация „Летец-пилот“.

Фондация „Еврика“ присъди и стипендии на носители на сребърни медали от международни олимпиади в размер на 1 200 лева.

Сребърните медалисти Петър Жотев (СМГ„Паисий Хилендарски”, 10. клас), Крум Александров (МГ „Гео Милев“, Плевен, 10. клас), Красимир Масларов (НПМГ“Акад. Любомир Чакалов” 12. клас).Сн. личен архив

Сред стипендиантите за 2023 г. е  десетокласникът Крум Александров от МГ „Гео Милев” – Плевен, който беше награден за участието си в  Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES 2021), Сегед, Унгария през май 2021 г. и завоювания сребърен медал.

Фондация „ЕВРИКА“, с председател акад.д-р  т.н. Кирил Боянов, подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи, участва в разпространяването на научни, технически и икономически знания.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...