Акценти
Начало / Култура / Конкурс за есе сред бесарабските българи в Одеса организира Сдружение „Артилерия”

Конкурс за есе сред бесарабските българи в Одеса организира Сдружение „Артилерия”

Конкурс за написване на есе на тема „Защо обичам България” организира сред бесарабските българи плевенското сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов”, съобщи председателят на сдружението о.р.подп.инж. Радослав Георгиев.

В конкурса могат да участват ученици от 5 до 11 клас от неделното училище „Българска камбана” в Одеса, което е най-голямото българско училище в област Одеса, както и от българските неделни училища в цяла Одеска област . Творбите ще се приемат до 25 февруари 2019 г., а резултатите ще бъдат обявени  на 11 март 2019 г. по повод Деня н артилерията.

Посредник при организирането на конкурса за есе ще е бесарабската българка Надежда Друмева, която от години вече живее в Плевен и е преподавател в СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Пордим.

Надежда Друмева е родом от село Городное, Одеска област. Преди близо 200 години нейните прародители се преселват там от Сливенско. „Городное, както и околните на него села  са населени само с потомствени българи. Те са съхранили езика си и говорят стар, диалектен български”, разказа Друмева. Тя учи книжовен български език сама, явява се на изпит и го издържа. Това й помага да сбъдне мечтата си – да завърши висше образование в България. Учи в Шуменския университет и идва да живее в Плевен заедно със съпруга си, който е бил военен, вече покойник.

За живеещите в Украйна бесарабски българи Надежда Друмева казва, че се раждат с мечтата и любовта към България. „Всъщност ние се раждаме с тази мечта и с любов към една държава, която никога не сме виждали. Ние говорим нейния език и копнеем да се докоснем до българската земя”, споделя Надежда.

Тя за първи път идва в България като част от танцов състав към читалището в Городное. С него тя участва във фолклорни фестивали в Бургас, Варна, Каварна, Балчик. „Толкова много ми хареса  България и за мен стана мечта да живея тук”, разказа младата жена.

В читалището в нейното село има достатъчно българска литература, за да могат младите хора да учат книжовния български език. В училището в Городное се провежда експериментално обучение на български език в началния курс, което дава много добри резултати и получава подкрепата на общността. Помага също връзката с български училища, съдействие получават от Министерството на образованието и Министерството на културата.

Сега Надежда Друмева с огромно желание се заема да помогне на плевенското сдружение да популяризира сред бесарабските българи в родния й край конкурса, за да се включат с есе, в което да разкажат защо обичат и мечтаят за България.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...