Акценти
Начало / Общество / Кметът кани екоминистъра в Плевен, за да обсъдят бъдещето на парк „Кайлъка”

Кметът кани екоминистъра в Плевен, за да обсъдят бъдещето на парк „Кайлъка”

Кметът на Плевен Георг Спартански е изпратил днес писмо до Министъра на околната среда и водите Емил Димитров, с което го кани да посети Плевен, за да обсъдят варианти за решаване на проблема със състоянието и поддръжката на парк „Кайлъка”. Това съобщи Спартански чрез профила си във Фейсбук.

В писмото до екиминистъра плевенският кмет посочва, че „е налице неотложна необходимост от вземане на решение за финансиране на дейностите в Защитена местност „Кайлъка”. Той предлага  следните три варианта за трайно решение на проблема с парка:

  1. Да се създаде държавно предприятие, което да извършва дейностите по поддържането и възстановяването на Защитена местност „Кайлъка“ със средства от държавния бюджет;
  2. Да бъдат предоставяни целеви средства от държавния бюджет на Областния управител за стопанисването на Парка;
  3. Да се предостави Парка за стопанисване на Община Плевен, която да извършва дейностите по поддържането и възстановяването чрез „Паркстрой“ЕООД – търговско дружество със 100% общинска собственост и осигурен финансов ресурс от държавния бюджет.

В писмото си Спартански подчертава, че  „в момента паркът е в нелинцеприятно състояние, което предизвиква критиките и гнева на жителите на града”. Той припомня, че паркът е обявен за защитена местност, а през май 1997 г. с на тогавашния Областен управител  на област Ловеч, в която побадаше и Плевен, паркът е актуван за публична държавна собственост.

Това означава, че ангажимент и задължение да се грижи за парка с дейности по алейно осветление, ремонт на паркови съоръжения, косене на трева, санитарна сеч – има държавата, чрез Областния управител на Плевен. Ангажимент на Общината е само пътят, при това – само банкетът от двете страни, като веднъж в годината кастрим храстите и клоните, за да осигурим видимостта и като превенция на пътно-транспортни произшествия, припомня Спартански, като допълва, че „Областният управител няма достатъчно бюджетни средства, с които да осигури ефективно поддържане и стопанисване на парк „Кайлъка“ и този проблем съществува от много години”.

„Независимо от желанието на гражданите да бъде поддържан паркът, това не се случва, с изключение на няколко граждански инициативи; спорадични акции, организирани от Областен управител и дарители от частния бизнес.

Преди промените през 90-те години на миналия век, стопанисването на парка се е осъществявало от общински фирми. През 2001 г. Общинският съвет възложи на Кмета на Общината да изготви предложение до Министерския съвет чрез Областен управител за безвъзмездно предоставяне на Община Плевен за стопанисване и управление на парка, но Министерски съвет не взе такова решение. Въпреки това. Община Плевен продължи да извършва дейности по косене и поддържане па парка и проходимостта на р. Тученица. През 2003 г. Кметът на Общината получи писмо от Областния управител, че е незаконно използването на средства от общинския бюджет за обект – държавна собственост”, се посочва още в писмото, изпратено до министъра на околната среда.

Плевенският кмет очаква министърът да откликне по отправената покана и да посети Плевен, за да обсъдят проблема със стопанисването и управлението на парк „Кайлъка”.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...