Акценти
Начало / Общество / Как плевенчани празнуват Деня на Освобождението показва изложба в Регионалния музей

Как плевенчани празнуват Деня на Освобождението показва изложба в Регионалния музей

 „Признателност” е мотото на изложбата, която снощи беше открита в една от залите на Регионалния исторически музей в Плевен. С над 150 снимки, документи, вещи, художествени произведения изложбата представя как Плевен празнува деня на освобождението си – 10 декември, и отдава почит към загинали на бойните полета край Плевен 31 000 руски и 4 500 румънски воини.

Изложбата е реализирана от екип, в който участват представители на Регионалния исторически музей, в партньорство с колеги от Регионалния военноисторически музей – Плевен и със съдействието на Държавен архив – Плевен. Ръководител на екипа е Нели Дакова, която представи изложбата.

Сред интересните документи, които  показват първите актове на признателност, е благодарственият адрес, връчен на Цар Освободител Александър ІІ на 14 декември 1877 г. от името на плевенските граждани. Любопитно е постановлението от април 1878 г. за първото наименуване на 18 улици и площади в  Плевен и повече от 1/3 от тях са наречени на героите от Плевенската епопея. Например главната улица на града, днешната „Васил Левски”, е носила името Александър ІІ, а площад „Свободата“ е бил Александровски. Друг документ припомня решение на ОбС за обявяване на 10-дневен траур и отслужване на  панихида на 4 юли 1882 г. по повод смъртта на ген. Скобелев.

Показани са снимки, отразяващи откриването на военноисторическите музеи и паметниците на признателността в Плевен и региона, създадени от комитета „Цар Освободител Александър ІІ” с председател Стоян Заимов и с доброволните дарения на целия български народ. Специално място е отделено на луксозен албум с изгледи от Плевен, на паметниците на признателността и по-забележителни сгради в града.Общинското  управление е гласувало 28 000 лв. за направата на 10 такива албума, които да бъдат подарявани на височайши гости. Такива албуми са подарени на Великия княз Владимир Александрович и княз Фердинанд.

Множество фотографии отразяват превръщането на къщите музеи в места за поклонение на българския народ и на гостите от чужбина. Сред тях е снимка, предоставена на музея през месец октомври тази година.  Тя е документирала посещение на японска военна делегация в Плевен на 7 март 1909г., която е посетила  къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ“. Делегацията се води от дядото по майчина линия на сегашния японски император.

Кореспонденция между Стоян Заимов, плевенското общинско управление и военното министерство свидетелства за традиционно провежданите панихиди по повод Първия щурм на Плевен и Плевенската епопея. От тези писма става ясно, че 10 декември е приеман за празник на града и ден на признателността.

В богат снимков материал може да се проследи честването на 10 декември през годините, като са запечатани импозантните чествания на 50-годишнината и 100-годишнината от Освобождението на Плевен. Разбира се място е отредено и на изграждането на Панорамата и нейното откриване.

Могат да се видят също актове за почетно гражданство на Стоян Заимов, Андрей Ляпчев, Александър Цанков, Юрдан Трифонов. Акцент е орден „Дружба между народите”, с който Плевен е награден от Президиума на ВС на СССР като  признание за заслугите на града ни в опазване на историческата памет.

Място в изложбата е отделено и на печатни произведения, свидетелсващи за задълбочената научно-изследователска дейност за проучване на събитията от Освободителната война.

„Изложбата „Признателност” потвърждава, че Плевен е свято място за прослава на всички, които са  платили с живота си цената на нашата свобода”, каза в заключение Нели Дакова.

Сред първите, които разгледаха с интерес изложбата бяха председателят на ОбС Мартин Митев, кметът Георг Спартански и зам.-областният управител Татяна Божинова.

Изложбата „Признателност“ е част от програмата на Община Плевен за отбелязване на 140 години от Плевенската епопея.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...