Начало / Здравеопазване / Какво е псориазис и как да успокоим ковните лезии, които причинява

Какво е псориазис и как да успокоим ковните лезии, които причинява

Повечето от нас са свикнали да асоциират кожните заболявания с тийнейджърското акне, което са имали през пубертета. Истината е, обаче, че много от дерматологичните състояния се превръщат в хронични проблеми в зряла възраст. Това се отдава, както на генетичната предразположеност, така и на все по-замърсената среда, в която живеем. Науката все още спори, кое точно причинява псориазиса. 

Това дерматологично заболяване е дългосрочно автоимунно състояние на кожата. Няма лечение, но хората могат да използват медицински процедури, домашни средства и промени в начина на живот, за да предотвратят появата на псориазис и да намалят тежестта им. 

Превантивните мерки срещу изблиците на псориазис изискват индивида с това състояние да приема медикаменти по лекарско предписание. Ранното идентифициране на първичната симптоматика помага за избягването на факторите, които го активират. Най-добрият вариант за лечение варира от човек до човек. Разбирането на това, кои точно методи работят за него, може да улесни живота на хората с псориазис. 

Мнозина избират и да се обърнат към някое от многото натурални средства за успокояване на псориатични изблици. Повечето от тях имат органичен състав без химикали и парабени и не вредят допълнително и на без това изтормозената кожа. Такъв е кремът с екстракт от урея и бадемово масло за ревитализация на кожата Psorilax. 

Има ли възможност за постигане на ремисия при псориазиса? Как да си помогнем, когато изблиците му ни изненадат? Решаващ фактор ли е наличието на стрес в ежедневието за псориатичните изблици? 

По-долу сме подбрали няколко добри домашни метода за справяне с псориатичните изблици! 

Има ли възможност за ремисия при псориазиса?

Новината, че имате хронично заболяване, като псориазис, разбираемо, е трудна за приемане. Бързо ще се научите да разпознавате неговите симптоми – зачервена кожа, ‘люспене’ на дермата, сърбеж и болка. Всеки, който страда от това дерматологично оплакване, го счита за бреме.

Но някои хора имат дълги периоди без наличието на никакви симптоми, известни като псориатична ремисия, когато лечението е успешно.Възможна е и спонтанна ремисия или разреждане на признаците му без видима причина. Причината за възникването на хроничното дерматологично заболяване е, че имунната система атакува клетките на кожата по погрешка.

Това е първопричината за задействане на състоянието. Но в някои редки случаи тялото отстъпва и позволява на клетките да се лекуват сами. Сървеменната медиццина предлага и следните няколко метода за лечение на псориазис:

Фототерапия с ултравиолетова (UV) светлина;

Перорални лекарства,които представляват своеобразни имуностимулатори;

Кортизонов или ретиноиден крем или мехлем;

Крем със салицилова или млечнокисела киселина;

Средства с активен въглен  или антралин;

Антибиотици (ако кожата се е заразила с вирусна инфекция);

А трите най-добри техники за натурална превенция на псориатични изблици са следните:

#1. Загърнете се в меки и топли дрехи при студено време!

Студеното, но сухо време може да предизвика изблик на псориазис. Хората с това състояние страдат най-често през зимата от него. Учените не разбират напълно, защо псориатичните шлаки се манифестират най-много тогава. Но някои изследвания предполагат, че това е така, защото условията на ниски температури, недостатъчна слънчева светлина, недостиг на Витамин D и ниска влажност могат да накарат кожата да се възпали. Топлите, плътни, но меки дрехи от естествени материи неутрализират излагането на кожата на негативни климатични условия.

#2. Поддържайте кожата си правилно хидратирана!

Поддържането на нормални pH нива на кожата  е жизненоважна мярка за предотвратяване на псориазис. Прекомерно изсушената кожа може да задейства вътрешните механизми, водещи до проявлението му. Освен това, може да засили лющенето на кожата по-тежко и да доведе до напукване и кървене. Овлажнителите, съдържащи минерални масла, като течен парафин и вазелин, са препоръчителни за третирането на състоянието. Хората със заболяването също могат да използват естествени домашни средства, за да овлажняват кожата си. Те включват кокосово масло и гел от алое вера, които имат едновременно антибактериални и противовъзпалителни свойства.

#3. Не забравяйте и за pH-нивата на скалпа си!

Хората, които страдат от псориатични изблици по или около дермата на скалпа си, могат да помогнат за предотвратяване на възпламеняванията. Трябва просто да поддържат кожата на тази част от тялото правилно овлажнена. Според Националната фондация за псориазис на САЩ, шампоаните с катран и салициловата киселина могат да помогнат на хората да постигнат по-трайна ремисия на състоянието си.

Кожата  отражение на нашият лайфстайл и имунитет!

Всеки желае да има младежко излъчване във всеки един момент от живота си. Разбира се, метаболитната дейност на тялото се забавя с годините. Което изобщо не работи в посока на добрата клетъчна регенерация. Нашата дерма има нужда от все по-внимателна грижа, колкото повече остаряваме. Тя може да бъде осъществена и с помощта на натурални средства. Не забравяйте и да подхранвате редовно кожата си чрез спазването на природосъобразно меню.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...