Начало / Любопитно / Какво е връшник и как е свързан с приготвянето на хляб

Какво е връшник и как е свързан с приготвянето на хляб

месене на хляб село Победа

Поредна демонстрация по проект „Вкусът на детството-хляб, мляко и песен – за векове” организира читалище „Зора -1990 г.” в село Победа, община Долна Митрополия.

Участниците демонстрираха в домашна обстановка замесването на домашен хляб и изпичането му под връшник, както и замесването, сплитането и украсяването на великденски козунаци. Присъстваха самодейци и доброволци –  мъже и жени на възраст от 33 до 74 години.  Участниците в демонстрацията се запознаха със специфичното приготвяне на познатия от близкото минало домашен хляб с квас и майсторлъкът при замесването на козунаци. Докато втасваше тестото  местни самодейци пяха народни песни.

Демонстрацията е поредна стъпка от представянето и опазването на нематериалното културно наследство, предвидена в проектните дейности по проект „ Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”, който се финансира по Програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с подкрепата на Фондация Америка за България.

Целта на проектните дейности е да се съживяват, възстановяват и популяризират местните традиционни кулинарни умения и песенен фолклор, чрез разработването и предлагането на иновативни  електронни услуги от читалището, като ще се осигурява  достъп до местното културно наследство от всяка точка на света.

село Победа

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...