Начало / Общество / Историческо преминаване по въже над Гранд Каньон излъчи Discovery Channel

Историческо преминаване по въже над Гранд Каньон излъчи Discovery Channel

Ник Валенда, познат още като „Кралят на ходенето по тънко въже”, записа името си в историята, след като стана първият човек, който премина над Гранд Каньон по въже. Валенда постави световен и личен рекорд, преминавайки над река Литъл Колорадо на височина от 457 метра, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг. На 24 юни  Discovery Channel излъчи събитието на живо в специалното предаване „По въже над Големия Каньон” в САЩ и близо 223 страни в целия свят. Повторението ще бъде излъчено във вторник, 25 юни, от 20.00 ч. по Discovery Channel, съобщават в прессъобщение от Discovery Channel.

Гранд Каньон беше мястото, което посещавах най-често, когато бях дете. Цял живот мечтаех да премина над него и да видя тази уникална гледка отгоре”, споделя 34-годишният Ник, седмо поколение от легендарните Валенда. „Благодаря от все сърце на Navajo Nation, които ми помогнаха да осъществя мечтата си и на Discovery Channel за оказаното доверие”.

“Ник е истинско вдъхновение за хората по света да преследват мечтите си. Гордеем се с факта, че споделихме това събитие с всички наши зрители в страната и по света”, споделя Ейлийн О’Нийл, Групов директор за Discovery и TLC Networks.

Валенда премина над каньона по тънко въже с приблизителна дължина от 437 метра без осигуровка. Според него обезопасителните въжета създават изкуствено чувство за сигурност и убиват занаята, за чието усъвършенстване са посветили живота си няколко поколения от неговата фамилия. Ник посвети преминаването на каньона на прадядо си – легендарният Карл Валенда, който през 1978 г. загива при опит да премине по въже между две сгради в Пуерто Рико.

Преминаването по въже се осъществи в по-уединена част на Гранд Каньон със съдействието на Национален парк Навахо.

С преминаванто на Гранд Каньон Ник Валенда постави осми световен рекорд, в чието число се включва и миналогодишното  му преминаване по въже над Ниагарския водопад от САЩ в Канада. В момента той планира своя следващ екстремен номер, който най-вероятно ще бъде или кросконтинентално ходене над Босфора от Европа в Азия, или изстрелване от топ с приземяване върху небостъргач.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...