Акценти
Начало / Любопитно / Имен ден празнуват Ана, Анита, Анелия

Имен ден празнуват Ана, Анита, Анелия

 Света Анна

На 25 юли е църковният празник Успение на Света Анна. На този ден църквата отбелязва смъртта й, а на 9 декември се празнува нейното зачатие. Света Анна е майката на Дева Мария и съответно баба на Исус Христос. Тя се смята за покровителка на бременността, раждането и майчинството. Името Анна е едно от най-разпространените женски имена в християнския свят.

Според историята Света Анна и мъжът Йоаким дълго не можели да имат деца. Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословени с дете. Ана обещала да посвети детето си в служба на Бога. Тя заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември. Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.

Днес хората вярват, че на 25 юли жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в къщата им бременна жена се следи кой ще е първият гост през този ден и се вярва, че бъдещото бебе ще е от същия пол. Източноправославната църква чества празника на Света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Именници на този ден са Ана, Анна, Анита, Анета, Анелия.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...