Начало / Общество / Изложба представя уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение

Изложба представя уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение

На 2 март в къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” в Плевен ще бъде открита изложба на уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение. Изложбата включва 35 експоната от фонда на Регионалния военноисторически музей в Плевен и са свързани с дейността на Комитет „Цар Освободител Александър II”.

Комитетът е учреден на 18 август 1899 г. в София по инициатива на Поборнико-опълченската корпорация с благородната цел „да подхранва чувството за национална гордост у българина”. За председател е избран Стоян Заимов, членове са видни политически и обществени дейци, представители на културата и изкуството, дипломати, поборници и опълченци.

В периода 1903-1907 г. Комитет „Цар Освободител Александър II” изгражда Военноисторическите къщи музеи, паметници и паркове в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена. Създадени като мемориални музеи, посветени на събитията от Руско-турската война 1877-1878 г., в памет на загиналите за Освобождението на България.

В изложбата са представени оригинални документи, снимки и лични вещи на Стоян Заимов – ръкопис на Заимов „Зараждане на мисълта за създаване на Комитет „Цар Освободител Александър II”, Устав на Комитет „Цар Освободител Александър II”,  Възвание на Комитета към всички градски и общински кметове, платежни документи за набиране средства за изграждане на музеите. В страната се учредяват над 500 клона на Комитета.

В експозицията са представени награди и лични вещи на Стоян Заимов: ордени  „За гражданска заслуга” – IV степен, „Св. Анна” II степен, „Св. Станислав” I и II степен, грамота, дивит, мастилница, писалка и др.

Военноисторическите музеи са първата музейна институция, създадена в нова  България с подкрепата на Княз Фердинанд I, българското правителство и цялата българска общественост.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...