Начало / Култура / Изложба „Настроения” откри Драгомир Райчев в Къщата на художниците

Изложба „Настроения” откри Драгомир Райчев в Къщата на художниците

Една отдавна планувана, но състояла се година по-късно изложба представя пред публиката плевенският художник  Драгомир Райчев. В залите на Къщата на художниците в Плевен той е подредил 36 маслени платна, обединени под темата „Настроения”.

„Картините на Драго Райчев ни докосват със своята изчистеност, светлина, особен колорит, който е разпознаваемо Райчевски. Излъчване, което ни изтръгва от крещящото и дразнещо ежедневие, пренася ни в един спокоен свят, в който ще съпреживеем цялата природа – с морето, реката, сезоните. Картини, които са като прозорец към мирозданието, в което всичко съществува като послание – и Ной, и звездобройците, и луната, но и вкаменелостите, следите по пясъка, сърцето на морето, рибите… Всичко – във вътрешното усещане на художника, изразено с четката и боите. Драгомир Райчев създава модерна живопис. В нея липсва наивизмът, който би привлякъл по-масовата публика, но в замяна на това картините му носят философски внушения, които обогатяват нашето усещане за света, материята и духа”. Така представя автора уредникът на Къщата на художниците Татяна Любенова.

С тази изложба галерията открива сезона за 2021 г.

Драгомир Райчев е роден през 1963 г. в Плевен. Средното си образование завършва в Троянското художествено училище, специалност “Битова керамика”. Висше образование получава във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”- гр. В. Търново, педагогическа специалност. Член е на Групата на плевенските художници от 1997 година.

Участвал е в групови изложби в София, Варна, Бургас, В. Търново, Троян, Русе, Ловеч и др.; в национални и международни изложби, във всички издания на Биенале на малките форми в Плевен, както и в изложбите на Алианс България.

Създател е на групата “Великден”, член е на творческото движение “АRT IN ACTION”.

Представил е свои самостоятелни изложби в София, Плевен, Ловеч, Пловдив, Долни Дъбник и др.

Работи в областта на графиката, живописта, илюстрацията, стенописа.

В момента той е преподавател в плевенското училище „Св. Климент Охридски”.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...