Акценти
Начало / Култура / Изложба в Регионалния музей разкрива света на Иван Радоев

Изложба в Регионалния музей разкрива света на Иван Радоев

По повод 90 години от рождението на поета и драматурга Иван Радоев в Регионалния исторически музей в Плевен е подредена изложба под наслов „Светът на Иван Радоев”. Над 90 експоната – фотоси, лични вещи и книги, представят важни моменти от живота и творческата дейност на Иван Радоев, определян като един от създателите на модерната българска драматургия  през втората половина на ХХ век.

Светът на Иван Радоев е толкова всеобхватен, разнопосочен и многопластов, че е невъзможно в една изложба да бъде показан, казва Нели Дакова, завеждащ отдел “Нова и най-нова история” в музея.

За посетителите ще са любопитни фотосите, представящи  моменти от ученическите и студентските години на поета-драматург, сватбата му с Весела, щастливи моменти със сина му Иван, семейството на разходка, творческата обстановка на работния му кабинет, премиери на постановки, участия в конгреси и конкурси…

Изложбата е станала възможна благодарение на дарението, което съпругата на Радоев – Весела, е направила на музея през 2000 г. и с участието на регионална библиотека „Хр. Смирненски“, предоставила книги с негови произведения.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...