Акценти
Начало / Култура / Изложба в Регионалния музей ни връща в славното време на Дойранската епопея

Изложба в Регионалния музей ни връща в славното време на Дойранската епопея

„Дойранската епопея (1916-1918) – храброст, дълг и чест“ е изложбата, подредена в Регионалния исторически музей в Плевен, за да ни върне 100 години назад, когато воините от Девета дивизия записват най-славната страница във военната история на страната ни.

Изложбата включва експонати от фонда на Регионален исторически музей-Плевен,  Национален военноисторически музей – София и Регионален исторически музей-Ловеч, както и запазен архив на ст. подофицер Христо Оббов.

При откриването Нели Дакова, ръководител на отдел ”Нова и най-нова история” в РИМ – Плевен представи експозицията, която започва с Манифестът на цар Фердинанд за обявяване война на Сърбия. Включени са снимки от личния архив на ген. Вазов, предадени на музея през 1976 г от сина му Иван Вазов.  Архивни снимки показват устройството на позицията при Дойран, както укрепените подземни скривалища и мрежата от окопи с дължина 100 км.

Показаните хладни и огнестрелни оръжия, и снимките на офицери и войници с оръдия запознават с въоръжението на армията.

Сред експонатите са фрагменти от надгробни паметници на загинали от 17 пехотен, открити по време на експедиция за откриване на войнишки гробища край Дойран.

Отделено е място и на всеотдайната медицинска помощ на лекари и медицински сестри. Показано е как са празнували и са почивали войниците. Представени са и предмети за бита, изработени в окопите. С тях на 28 юни 1917 г. е уредена изложба, с която е поставено началото на фонд за набиране на средства за изграждане на паметник на загиналите от Девета дивизия. В резултат през 1936 г. е проведен конкурс в Плевен. Участват 52 проекта, но не е излъчена Първа награда. Три от проектите са изложени във временната експозиция.

„С тази изложба ние даваме почит на нашите предци, пред пролятата българска кръв в името на националните идеали, защото няма по-голямо наследство от това да предадеш на поколенията примера да загинеш за България”, подчерта Нели Дакова.

Изложбата е част от програмата на Националната научна конференция „България в Голямата война (1918)”, която беше открита вчера в Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...