Начало / Култура / Извънредна сесия на ОбС по проблемите на културата искат от Движение България на гражданите

Извънредна сесия на ОбС по проблемите на културата искат от Движение България на гражданите

За извънредно заседание на Общинския съвет по проблемите на културата в Плевен и за приемане на стратегия за развитието й ще настояват от Движение българия на гражданите, стана ясно на пресконференция днес, в която участва председателят на общинската структура на партията Христо Таслаков и председателя на сдружение „Движение България на гражданите” Георг Спартански. Те са категорични, че това трябва да стане  още през месец август или най-късно през септември. Причината за спешното свикване на извънредна сесия е решението за ликвидация на Общинска изложбена зала „Христо Бояджиев”. Това е поредният варварски акт срещу културата в Плевен, заяви Георг Спартански.

От Движение България на гражданите са категорични, че изложбената зала на „Вазов” 5 трябва да бъде запазена, не само заради традицията – 11-годишна история и над 150 изложби, а защото тя има съвсем друг характер – камерен, което я прави коренно различна от разкрития наскоро Арт център в Градската градина.  Нека не забравяме, че за един град се съди по това колко галерии и културни институти има, обърна внимание Спартански.

В момента в областта на културата в Плевен цари пълен хаос, добави още той, визирайки съществуващото напрежение  в Регионалния исторически музей, организационните проблеми в галерия „Илия Бешков”, започналото съсипване на Северняшкия ансамбъл и опитите, за щастие осуетени, за съсипване на Плевенската филхармония.

Свидетели сме на поредния опит за убийство на културен институт в Плевен, затова остро ще настояваме за провеждане на извънредна сесия с една единствена точка  – решаване на проблемите на културата в града ни, заявиха от Движение България на гражданите. От там са категорични, че ще се борят да бъде запазена изложбена зала „Христо Бояджиев”.

Прочетете също:

Впечатляващ брой награди за Балетното студио при НЧ „Съгласие” от фестивала „Морско конче”

С куп награди бяха отличени децата от Балетното студио при НЧ „Съгласие 1869“ в IX ...