Акценти
Начало / Любопитно / Идеи за Великден: На писане на яйца на открито канят във Велинград

Идеи за Великден: На писане на яйца на открито канят във Велинград

За първи път тази година във Велинград ще се проведе „Голямо писане на великденски яйца на открито”. Събитието ще е на 30 април, Велика събота, и в него могат да се включат жители и гости на града. Това сподели наша читателка от красивия курортен град, който ще посрещне много гости за предстоящите Великденски празници.

Подготовката за предстоящия празник вече е в ход. Три големи, червени и красиви яйца, ще красят центъра на Велинград.  Дървените яйца с височина 60 см са изработени от ученици от Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов”. Изписването на яйцата е дело на уредника на Художествената галерия Бранко Манушев, който работи по автентични модели, подбрани от етнолога в Историческия музей Георги Куманов.

Инициативата „Голямото писане” се осъщестявава със съдействието и подкрепата на Община Велинград, Историческия музей, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Идеята е в навечерието на Великден централният площад на Велинград да се превърне в голяма работилница за писане на великденски яйца, в която ще може да се включи всеки желаещ – и велинградчани, и гостите на курорта. Освен, че се популяризират стари техники за писане на яйце, всеки включил се в инициативата ще има още един хубав спомен от Велинград и първото Голямо писане на великденски яйца от Чепинския край.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...