Акценти
Начало / Крими / За нов измамен сценарий на телефонни измами предупреждават от полицията

За нов измамен сценарий на телефонни измами предупреждават от полицията

Нова схема за телефонни измами е в ход през последните дни, предупреждават от полицията. Нейни жертви вече са станали две възрастни жени от Бургас и една от Кърджали.

Наглите измамници използват доверието в институциите и готовността на хората да са полезни, особено възрастните. Каква е схемата:  звъни непознат на домашния телефон, представя се за полицай /следовател, прокурор/, съобщава за зачестили измами по телефона и как органите на реда разчитат на сътрудничество за да хванат мошениците. Следва уловката – домакинът да съдейства като изпълни разпоредените по телефона изисквания от мошениците и така полицаите по-лесно ще ги хванат. В желанието си да помогнат, възрастни хора попаднат в измамния сценарий  и биват ощетени с различни суми.
По тази схема, само през последните дни, били измамени две възрастни жени от Бургас. На 2 март 79-годишна местна жителка потърсила помощ в полицията. Обяснила как непознат мъж й се обадил по телефона, представил се за „майор Стефанов»  и я предупредил, че в града „шетат“ измамници. Обяснил й да не отваря вратата на никого и да не дава пари или ценни вещи. След секунди на телефона позвънила „дъщеря й“, плачела, обяснявайки, че й трябват 30 000 лева за лечение. Възрастната жена отказала, последвала и заплаха от женския глас. Скоро отново се обадил „майора“ и я приканил да съдейства на полицията, за да задържат престъпната група. Обяснил, че трябва да опише номерата на наличните в дома й банкноти и заедно със златните й накити, да ги предаде на измамниците без притеснения, тъй като по-късно ще й ги  върне прокурор. Бургазлийката приготвила 1600 лв. и златни бижута / синджир, десет пръстена, обеци и др. златни накити/, опаковала ги и ги хвърлила през терасата на апартамента си. Малко по-късно разбрала, че е станала жертва на измама. Същия ден полицаите от районното управление се срещнали и със 73-годишна жена, която разказала подобна схема, но с основен участник – «Стоянов от Първо РУ“. Повярвала на уверенията му, бургазлийката приготвила 4 900 лева, опаковала ги в плик и го хвърлила през балкона. По подобен начин е пострадала и 80-годишна от Кърджали, която в рамките на 3 дни на два пъти е предала пари на телефонни измамници – първия път – 5000 лв. за „животоспасяваща операция на пострадал близък“, след второ обаждане по версията за полицейска операция залавянето на телефонни измамници,  хвърлила през терасата пакет с 1950 лв. Служителите на Пето РУ и ОДМВР-Кърджали продължават работата за изясняване на случаите и задържане на извършителите
Полицията отново призовава хората да разговарят често с възрастните си родители и близки, за да предотвратят следващи случаи на подобни нагли измами.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...